RAVNOPRAVNOST!

Povukli su me za živac… Povukli su me za živac neinformisani, pakosni, arogantni u svom neznanju. Najviše su me povukle za živac žene koje, paz’te sad,

ŽENE KOJE NISU FEMINISTKINJE!

Alo, bre, rođaci, da li znate šta je feminizam uopšte? Je l’ zamišljate feminizam kao želju žena da im izraste patka? I to patka solidne dužine (kakva nije standard među slavenoserbskim muškarcima po istraživanjima Durexa)? Je l’ feminizam zamišljate kao svojevrsnu Gataku gde nema muških ili ostrvo pod Hipolitom?

KADA STE JEBENO SKRENULI PAMEĆU I VI, MUŠKI, I VI, ŽENSKI? KOJI VAM JE?

Znate li šta je feminizam?

Feminizam je zbir društvenih pokreta i ideologija čiji je cilj definisanje, uspostavljanje i branjenje jednakih političkih, ekonomskih, kulturalnih i socijalnih prava žena.

Feminizam se zalaže za oslobođenje žena od:

  • nasilja,
  • seksizma
  • tradicionalnih ženskih uloga (domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta)
  • i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti.

Pratite fabulu?

Dakle, feminizam se zalaže za to da niko ne sme da te tuče, siluje, kamenuje, žigoše vrelim žaračem, ubije!

Da niko ne može da te smatra nižim bićem i mrzi samo zato što si ženskog pola.

Da je tvoje pravo da budeš šta poželiš, a ne šta tradicija smatra da bi trebalo da budeš.

Da si ličnost, da si osoba, da si biće, da nisi manje vredna – bez obzira na polnu razliku.

Feminizam se bori da za isti posao imaš istu platu kao i tvoj kolega, a ne manju. Da imaš pravo na rad. Da imaš pravo da izabereš svoj poziv. Da ne postoji ‘muški’ i ‘ženski’ poziv/struka. Da imaš pravo na političko opredeljenje. Da imaš pravo da se baviš politikom. Da imaš pravo da na listiću zaokružiš koga ‘oćeš, a ne koga ti partner/otac/brat/deda prstom pokažu…

I kako, ali kako, KAKO MOŽETE DA KAŽETE DA NISTE FEMINISTKINJE?

Moja pokojna baba je imala izraz ‘k’o da je lupljen mokrom čarapom po glavi‘. E, tako doživljavam sve žene koje kažu da nisu feministkinje i koje pristaju na shit, jer ‘to tako treba’ i ‘to je tako prirodno’.

Paradoks je da u 21. veku imamo zatucanije stavove no s početka 20. veka. Pljunuti na mukom izborena prava, pljunuti na ravnopravnost je pljunuti na sebe, na sve nas… E, pa ne dam vam da pljujete na mene. Tačka.

I još nešto: feminizam okuplja i žene i muškarce. Rod nije imperativ. Ravnopravnost, sestre i braćo, ravnopravnost, a ne povratak na rane radove 19. veka!

 

Advertisements

5 thoughts on “RAVNOPRAVNOST!

  1. Preach! Što bi rekla Annie Lennox: “Nije pitanje zašto sam ja feministkinja, već zašto niste i vi?” Ja ne mogu sa koleginicama da se izborim da im u potpisu piše menadžerka ili direktorka a ne menadžer i direktor, a kamoli neke važnije stvari. Da ne pričam o reakcijama koje dobijam kad saopštim da sam odabrala vantelesnu sa donorom. Ali ne treba gubiti nadu, stvari se menjaju, polako, puževim koracima, ali menjaju se 🙂

  2. Danijela says:

    Mogu otvoreno da kažem da nisam feministkinja, ali rado podržavam da žena napreduje u svim poljima ako ona želi tako. Zašto nisam feministkinja? Jer sam upoznala veliki broj žena “feministkinja” koje osuđuje one žene koje ipak žele da budu domaćice (svojevoljno), koje vole svoje muškarce i koje jbn, mrze sve muškarce i to bez ikakvog razloga. Mrze ih samo zato što su muškarci. Ja ne želim (a nisam jedina) i neću da budeo deo toga. Naravno, upoznala sam i divne žene koje su feministkinje. I pored toga što se bore za ženska prava, govore da treba da se međusobno poštujemo, nebitno kog smo pola.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s