Od Anakina Skywalkera do Dartha Vadera

Kada započnemo priču o Lordu Vaderu poznatom i kao Darth Vader, prva asocijacija bude ‘iskonsko zlo’. Međutim, Darth Vader je samo još jedan lik u umetnosti i možemo ga analizirati sa više aspekata. Prateći epsku biografiju ovog lika možemo izvući zaključke, pa i razumeti šta ga je oteralo na Dark Side. Jako dugo se bavim ovom temom, godinama čak, i ni dan danas nemam odgovor da li je on više loš ili više dobar lik…

Darth Vader je rođen kao Anakin Skywalker, na planeti Tatooine od majke Shmi Skywalker. Kako je Shmi tvrdila, nije imao oca. Što bi se reklo, začet bezgrešno uz pomoć Sile, što i objašnjava neverovatno visoko prisustvo midi-chloriana u njegovoj krvi. Na Tatooinu je rastao u ropstvu, sa svojom majkom. Od detinjstva je ispoljavao veliki talenat za konstrukciju, pa je tako konstruisao i droida C-3PO, ali i letelicu kojom je pomogao džedajima i Padme… Da ne gnjavim sad previše (jer će se post pretvoriti u preobimnost u izvornom obliku, a nije mi to cilj), svi znate (vi, koji ne znate, ovaj post onda i nije za vas) da su Jedi Master Qui-Gon Jinn, njegov padawan  Obi-Wan Kenobi, Padmé Amidala, Jar Jar Binks i R2-D2 zaglavili na Tatooine u potrazi za delovima za svoj brod.

Elem, tada je Qui-Gon utvrdio podivljale midi-chloriane u Anijevoj krvi i bio je ubeđen da je on ‘Chosen One’ (po džedajaskom proročanstvu, on će doneti balans Sile=. Naravno, cilj mu je bio da od Anakina napravi Džedaja. Kako ekipa koja je sletela na Tatooine nije imala keša, sam Anakin se ponudio da im pomogne. Iako dete, iako rizikujući svoj život, on je nesebično ponudio pomoć. Nije se nadao oslobođenju iz ropstva. Prosto je želeo da pomogne. Pobeda u Boonta Eve Classic Podrace (a pobedio je za 15 min i 42 sec 😉 ), donela je keš pomenutoj družini za delove, ali je donela i njemu slobodu. Sloboda dečaku. Kad mu je Qui-Gon rekao da je slobodan bio je neizmerno srećan do trenutka kad mu je rečeno da je sloboda samo njegaova; da Shmi ostaje u ropstvu. Rastanak majke i sina je bio srceparajuć.

Ovaj momenat možemo sagledati iz dva ugla:

 1. Džedajski red je želeo najbolje za dečaka;
 2. Džedajski red je hteo balans Sile po svaku cenu.

Otet iz majčinog zagrljaja, nije naišao ni na razumevanje Saveta Džedaja. Sam Yoda je rekao da ne može da ide na standardnu džedajsku obuku, jer ima u sebi i nečeg tamnog, pa može da se desi da ode na Dark Side. Nije dozovljeno ni Qui-Gon da mu bude master… Dakle, Anija su otrgli od majke, za koju je jedino znao i koju je neizmerno voleo, a onda ga i, na neki način, žigosali uskraćujućii mu pravo na obuku. Kasnije mu je za mastera dodeljen Obi-Wan, a i pitanje je da li bi bio dodeljen da na samrti Qui-Gon nije tražio da ovaj obeća da će mu Ani biti padawan…

Kako nije rastao po džedajskim običajima, Anakin nije bio spreman da se odrekne ljubavi i vezivanja za ljude. Tako se u odraslom dobu zaljubio tragično u Padme.

‘beš Silu, za ljubav se živi!

U međuvremenu, Anijeva majka je oteta od strane  Tusken Raidersa. To nije znao, ali je imao vizije da majka traži pomoć. Nije ostao gluv na to, pa je sa Padme odeleteo na Tatooine, pronašao majku, koja mu je umrla u naručju, i masakrirao otmičare. Što se kaže, zatro im i seme i pleme. Ne znam kako vama, al’ meni je ovakva reakcija razumljiva… Iako razumem, ne mogu da opravdam. Mogao je drugačije da deluje, mogao je… Ali nije. Nakon toga su se on i Padme Amidala tajno venčali. Još jedan prekršen Jedi Code.

Kako god se do sad činili njegovi postupci, svi su proistekli iz ljubavi. A opet, što se samog koda tiče, kako je to oukej zatrti Sithima seme i pleme, a nije oukej isto to uraditi Sand People, koji su terorisali ostatak poštenog sveta!? Dupli aršini, ako mene pitate.

Takođe, od kad je došao međ’ Džedaje, kao zaštitnik mu se nametnuo Palpatine, zapravo Darth Sidious. Izem ti Džedajski red koji nije provalio Palpatina i pustio ga da truje Anakina od detinjstva… Posle venčanja sa Padme, i smrti Shmi, Palpatine je krenuo da truje Anija vizijama gde Padme umire na porođaju. Anakin se toliko plašio za nju, da je bio spreman sve da učini kako bi je spasao. Pa, i da pređe na Dark Side.

Anakin je oduvek želeo da dostigne svoj maksimalni potencijal i bude nešto više, ne samo još jedan Džedaj… Pretpostavljam da je imao potrebu da se svima dokaže zbog inicijalnog ‘žigosanja’. Anakin je bio radoznao i mudar; čak su i Džedaji sami verovali od početka da će da bude najmoćniji od svih Džedaja ikad. Međutim, Anakin je bio žrtva pogrešnog tumačenja izrečenog, kao i žrtva prevare. Osećao je da su Džedaji puni nepoverenja prema njemu i da pokušavaju da ga osujete u iskazivanju svog punog potencijala…

Da mu je Yoda na vreme objasnio da vezivanje i ljubav vode do bola i straha od gubitka…
Kako iko može da očekuje da će neko da zaustavi ljubav ili brigu za nekog drugog!? Anakin je osećao da bez ljubavi svog života ne može ići dalje. Da su mu dozvolili da bude sa njom, sigurna sam da bi zaista bio najveći Džedaj ikada… Ovako, zbog glupe zabrane i rigidnog koda…

Kada je otkrio ko je Palpatine, rekao je to Savetu Džedaja i još jednom im pokazao svoju lojalnost. Međutim, umesto da mu Windu objasni da ne mogu da ga uključe u proces bitke sa Sithima, jer ga Palpatine truje godinama, ovaj mu kaže da ako se ispostavi da je istina to što kaže – da će mu ubuduće verovati. Budalasto, zar ne? Budimo realni: dođe neko, kaže ti ko je skriveni Sith Lord, a ti mu kažeš

E, super si što si nam rekao! Ako se tvoja tvrdnja pokaže tačnom, mi ti od sad sve verujemo, časna džedajska!

I to je trenutak kad kreće potpuni pičvajz. Anakin misli da mu je jedina karta za spas Padme Sidious i odlazi pravo u središte bitke. Windu je jedini od preživelih Džedaja (krenulo ih je 4) i odlučuje da neće da uhapsi Sidiousa, već da ga rokne (kamo džedajski kod sad, majstore!?). Tu Anakin ubija Windua i… i jebi ga.

Naravno, preostali Džedaji znaju šta se desilo i cilj im je uništiti pretnju, da ne kažem Anakina, to jest Darth Vadera. Padme juri za njima, ali… ALI! Ali Obi-Wan smatra svojom dužnošću da ga rokne, pa se uvlači u brod kojim ova putuje. Kada ga je našla, duboko verujem da je mogla da probudi dobro u njemu, koje je i bilo tu, ali je on bio sav zbrkan; skoro da joj je pošlo za rukom da se Obi-Wan nije pojavio. Sav zbunjen i lucidan, davi Padme optužujući da je dovela Obi-Wana da ga ubije. Naravno, ona ostaje živa… Potom sledi epska bitka sa Obi-Wanom. Bitka koju je Anakain izgubio. Obi-Wan kupi Padme sa sobom i odlazi uveren da je Ani mrtav. Padme na porođaju zaista umire, ali samo zato što je izgubila volju za životom, jer život bez Anakina za nju nije imao daljeg smisla. Rađa Luka i Leju, daje im imena i umire. Ostavljenog Anakina spašava Sidious. Kako bi ga oporavio, pravi mu specijalno odelo, kostur, bioničke udove… Kroz ovo odelo Sidious i kontroliše Anakina, jer ako se nešto desi Sidiousu – odelo će da uradi kabum. Na taj način se i Sidious obezbedio, jer među Sithima je običaj da učenici roknu mastera.

Najtužniji momenat u čitavoj Anakinovoj biografiji je to što nikad nije saznao kako je Padme umrla, već je verovao Sidiousu koji mu je rekao da ju je ubio davljenjem. U tom trenutku, kada mu to Sidious kaže, svedočimo kompletnom krahu jedne ličnosti. Krahu čoveka. Takvo kajanje, takvu bol ne može da doživi Sith. Zato Darth Vadera nikad nisam ni smatrala Sithom, al’ o tome malo kasnije.

Tokom godina Anakin je činio mnogo zla. Istina je. Verujem da je to zato što je verovao da je grozno biće, ali i zbog kontrole koju je Sidious imao na njega. Ne možemo biti sigurni da je sve to radio zato što je iskonsko zlo ili zbog okolnosti u kojima se našao…

Zvuči smešno, ali on je želeo mir u galaksiji (a nije bio misica 😉 ) i da sa svojom Padme uživa ostatak života… Jebi ga.

Trenutak kad je saznao da je Luk njegov sin u njemu je probudio ljubav. Ponudio je Luku da mu se pridruži, da sve što ima podeli sa njim. Da, te scene zaista izgledaju brutalno, ali ako ih sagledamo malo dublje od puke površnosti – on je zaista hteo da svoje nasleđe prenese na svog sina (kao što i svaki roditelj želi svom detetu)…

Međutim, na kraju je, ipak, želeo nešto više za svog sina…

Mnogi veruju da je Luk u njemu probudio ono dobro. Ja mislim da je to dobro uvek bilo u njemu, samo se nije manifestovalo zbog slojeva boli koje je nosio sa sobom. Nije mogao da podnese maltretiranje Luka od strane Sidiousa i ubio je Lorda. Na kraju se žrtvovao za svog sina. I doneo balans Sili, kako je proročanstvo i kazivalo da će biti.

Anakain jeste bio Chosen One!

Okolnosti i lične tragedije su odvele Anakina na put Dark Sidea. Zvuči skoro romantično, ali sve što je Anakin uradio – uradio je zbog ljubavi. I iz dobrih namera. Sama suština Sitha je nešto drugo. Anakin je izabrao pogrešne načine za to što je želeo, ali ne može mu se osporiti da ga je pokretala ljubav. Zato za mene Anakin nikad nije bio Sith.

S druge strane, kad odrasteš sam donosiš odluke. Ne dozvoljavaš da ti se neko zajebava sa mozgom. Ako gajiš sumnje, gajiš ih prema svima podjednako. Odgovoran si za svoje postupke. Da li je tvoj život vredniji od hiljade drugih života? Ako veruješ da si gmaz od ljudskog bića koji je ubio voljenu, kako možeš da nastaviš da živiš? Kakvo je to opravdanje ubijati iz besa i zbog boli? Imao si tužno detinjstvo? Buuuhuuu, kuk, plač! Pa, šta? Sad da rokaju okolo svi sa sličnom pričom? Znači nije baš ni pravi Jedi.

Anakin je za mene Dark Jedi. Ili čak Jensaarai.

Sad se pitate ko su Džensarai? 😉

jensaarai-logoJensaariai su nastali pred kraj Ratova Klonova od grupe odmetnutih Džedaja, a koji su u biblioteci džedajskog hrama pronašli prastare spise u kojima su otkrili da su Džedaji pokrali znanja od Dark Džedaja. Džedaji su posle otetog znanja proterali Dark Jedije, a ovi su posle proterivanja postali Sithi. U red Džensaraija su inkorporirane i Sith i Jedi filozofije i učenja, kao i korišćenje i svetle i tamne strane Sile.

Fun fact: Red Jensaariai su pokušali da unište i Jediji, ali i Sithi. 😉
Kad je Luk osnovao New Order, Jensaariai su mu bili saveznici…

I tako dalje, da ne dužim sad – Star Wars Univerzum je ogroman i nije ograničen samo na filmove…

Kako god, Anakin mi je jedan od omiljenih likova kinematografije i definitivno omiljeni lik Star Wars Univerzuma.

Mislim da smo svi mi Dženseraji; malo svetli, malo tamni – kako kad.

Kako i sam kod Jensaariaija kaže:

 • Ja sam zaštitnik pravde
 • Nema emocija
 • Poznajem suštinu (istinu) Sile
 • Ja sam zaštitnik svetova
 • Poznajem istinsku moć Sile
 • Ja sam branilac pravog puta
 • Univerzum ne zna za moje postojanje (prim. aut. ipak, je Univerzum saznao za njihovo postojanje 😉 )
 • Ja sam zakleti Jensaarai/Zaklinjem se potpuno Redu Jensaarai
 • Smisao mog života je u zaštiti ljudi do kojih mi je stalo

Sad vam je jasnija moja životna filozofija.

I to bi bilo to za sad.

May the Force B with U.

anakin_skywalker_and_darth_vader_by_gabrielx86-d745ffw

Advertisements

7 thoughts on “Od Anakina Skywalkera do Dartha Vadera

 1. Sa uživanjem sam čitao, ovo je serious shit, Šekspir u svemiru!
  Tvoja ljubav prema Star wars je divna! Podsetila si me na drugara koji je potpuni Tolkin zaluđenik, kad neko pogreši u vezi činjenica ovaj reaguje sa “to nije istorijski precizno”. Podsetila si nas koliko je bogata ova priča. Sad bih te pitao i za poslednji nastavak, ali se bojim da nama koji ga još nismo gledali ne otkriješ nešto. Al’ zato bi mogla meni neukom da daš nekakav putokaz i da malo približiš SW univerzum koji je, kako kažeš, veći od samih filmova. Odgledam sve nastavke i – šta onda? Gde dalje? Blog post! Blog post! Blog post!

  • Kako da ti kažem, ovo je tek uvod u temu. Nastavljam dalje sa blogovima na SW temu, ali bila sam zauzeta ovih dana, pa su izostali.
   Ima i jedno iznenađenje… NAPISALA JE BLOG, A ONDA NEĆETE VERPVATI ŠTA SE DESILO [FOTO] 😉

 2. oljaka says:

  . Nema emocija, ovo mi zapalo za oko, a sve se nešto mislim, ne znači li; Ništa lično 😉 Fenomenalan pogled na ličnost Darta Vejdera koji sasvim sigurno otkriva da uvek postoji i druga strana medalje, samo je “lepota u oku posmatrača”.

 3. Bane Grbić says:

  Pa ovo je genijalno. A mislio sam da sam najveći fan Star Warsa. Tek sada kontam da sam priču posmatrao površno. Bravo!

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s