Od ideje do posla

Juče sam bila učesnik i predavač konferencije ‘Od ideje do posla’​ u organizaciji Udruženja poslovnih žena Vizija​.

Moja tema je bila ‘Od hobija do posla’.

Potrudila sam se da drugima prenesem svoje iskustvo: koliko je lepo raditi ono što voliš i voleti ono što radiš. Usuđujem se da kažem da sam razbila i neke stereotipe. Naime, nikad nisam sagledala svoju situaciju iz nekog drugog ugla, osim svog. Valjda sam tako vaspitana:

dobiješ u životu tačno onoliko koliko se trudiš, radiš i želiš.

Ni gram više, ni gram manje. I moraš da si samostalan, svestan sebe, nepodložan tuđim uticajima, da učiš, da težiš novim ciljevima… Koliko je to neobičan obrazac ponašanja shvatila sam prilikom intervjua sa novinarkom lokalnog medija. Jedva uradismo intervju. Zašto? Zato što se ne uklapam u stereotipe:

  • nikada nisam bila na birou za zapošljavanje, osim jednom kad sam i otvorila radnu knjižicu
  • nikada nisam uzela podsticaj od države za otvaranje firme
  • rešila sam da otvorim firmu dajući otkaz na dobro plaćeno mesto u korporaciji koja posluje na svim kontinentima
  • samohrana sam majka, a nije mi bio problem da se zaposlim na radno mesto kakvo moje znanje, iskustvo i sposobnosti zaslužuju
  • pored posla, radim i na još nekim projektima (neki od njih će prerasti u startupove, neke radim iz ličnog zadovoljstva, a radim i freelance projekte)
  • aktivista sam (ljudska prava, dečija prava i ekologija)

Juče sam shvatila da žene obično postanu preduzetnice zato što ih situacija natera na to (ne mogu da nađu posao u struci i slično). Mislim da je moje izlaganje i drugima doprinelo da promene perspektivu sagledavanja situacija. Iskreno se nadam da sam nekome dala podstrek da se usudi, da skoči u privatne vode i da se ne boji. Da se ne boji greške. Znate zašto? Zato što će neminovno pogrešiti. I to ne samo jednom. Pogrešiće mnogo puta. Nije strašno ni ako propadne biznis, zato što sledeći biznis neće da propadne na istu foru. A ako i propadne, upaliće nešto iz trećeg puta…

Danas je mnogo lakše pokrenuti biznis nego što je bilo pre. Danas postoje ljudi koji su spremni da podele svoje znanje i iskustvo sa tobom. Spremni su da pomognu i mentorstvom,  a neki čak i da investiraju u ideju. Nije nemoguće od hobija napraviti biznis.

Kad se bavimo hobijem pokreću nas strast i ljubav – to je nepogrešiva kombinacija za uspešan biznis!

Biljana Planić nas je učila kako da postanemo i ostanemo uspešni preduzetnici kroz sjajno izlaganje na temu ‘Motivacija u preduzetništvu’. Ona je, inače, vlasnica turističke agencije ‘Atos’, predsednica poslovnog udruženja žena ‘Vizija’ i ‘MADI centra Srbije, dobitnica prestižnog priznanja ‘Cvet uspeha za ženu zmaja’.

Marija Stojadinović nam je održala vrlo korisnu radionicu ‘Upravljanje stresom’. Tehnike kontrole stresa sam već počela da primenjujem. Ne ide mi nešto, al’ uporna sam…

Vladimir Marinković nas je učio tehnikama prodaje. Mi smo njega naučile osnovama feminizma. 😉

Gosti konferencije su bili i predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji (projekat: ‘Podeli svoje znanje – postani mentorka’). Održana je panel diskusija ‘Ekonomsko osnaživanje žena kroz preduzetništvo’.

Juče sam upoznala divne žene. Uporne, ambiciozne, svesne sebe, pametne, empatične i uspešne. Žele da pomognu svima koji žele pomoć. Zaista sam se osetila privilegovanom u društvu tih sjajnih cura.

A bile su i tviterašice. 🙂 Twitter je čudo! Ako tviteraša nema na nekom eventu, onda se event nije ni desio. 😉

Reći ću vam potpuno iskreno:

juče mi je bilo super!

Konferencije su izuzetno korisne. One su način da se upoznamo, pomognemo jedni drugima, naučimo nešto novo, družimo, a možda otpočnemo i neki zajednički projekat.

Ovim putem još jednom želim da kažem hvala Udruženju poslovnih žena Vizija,  na čelu sa Biljanom Planić, koje su mi učinile čast i pozvale me da uzmem aktivno učešće na konferenciji ‘Od ideje do posla’.

 

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s