Share Is Care – DeltaFondacija

Da bi promenili svet na bolje, moramo da menjamo sebe; zatim, da menjamo stvari u svojoj okolini… Kad bi svako uradio bar malo, došlo bi i do te famozne promene za kojom mnogi čeznu. Oni koji me znaju, znaju da imam stav da je dužnost svakog ljudskog bića da da nešto svojoj zajednici. Nije fazon samo uzimati. Fer je i dati. Svako prema svojim mogućnostima.  Podeliti sa ljudima svoje znanje, naučiti ih nečemu novom – nema vrednost.

Share is care.

Baš zato poštujem sve one koji nešto menjaju na bolje, ostavljaju deo sebe drugima, na ovaj ili onaj način.

Prvi put sa Delta Fondacijom sam se srela 2007/8. godine, kada se desio problem sa Svratištem za decu ulice. Ako se sećate, tada je Svratište umalo ugašeno… To je bio trenutak kada se online zajednica Beograda organizovala na mnogo načina da pomogne Svratištu: blogovali smo, skupljali pomoć, bili na protestima protiv zatvaranja, tražili zajedno sa ljudima iz CIMa najbolje rešenje… A onda je uskočila Delata Fondacija i poklonila garderobu  za te divne klince (Delta sport i fashion su donirali pregršt stvari).

Zatim, tu je i akcija #DeltaZaObrenovac (svežiji primer). Sećate se, obnovili su 23 kuće u Ul. Save Kovačevića u Obrenovcu posle poplava koje su nas zadesile prošle godine. I još mnogo je primera šta su sve dobro uradili.

Juče sam bila gost Delta Fondacije u Skupštini grada Kragujevca. Prisustvovala sam potpisivanju Ugovora o izgradnji Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom između fondacije i grada (ugovor su potpisali Ivana Mišković-Karić, upravitelj fondacije i Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika).

Iako Kragujevac ima ljudi spremnih na ozbiljne donacije (videli smo na primeru gigantskog krsta na ulazu u grad), desilo se da u Kragujevcu nije bilo zadužbine još od vremena Jovana Đ. Mirkovića (kada je poklonio svoju kuću gradu uz klauzulu da može da se koristi samo u kulturne svrhe, pa se u njoj nalazi dečja biblioteka; prilikom poklanjanja svoje kuće, Jovan je imao i problema – jedva je grad prihvatio poklon… o tome neki drugi put).

Grad Kragujevac je donirao zemljište, a  Delta Holding (u partnerstvu sa Paraolimpijskom akademijom „Junior“) će izgraditi ovaj sportski objekat. Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom biće jedinstven na Balkanu po svojoj funkciji, a druga je zadužbina Delta Fondacije (prva je Centar za dnevni boravak i smeštaj dece sa invaliditetom, izgrađena 2011. na Bežaniji). Centar će se finansirati delom iz budžeta grada, a delom iz budžeta fondacije. U ovom, po sadržaju i blizini sportske infrastrukture, jedinstvenom Centru, osobe za fizičkim i senzornim invaliditetom moći će da se bave sportom, rehabilituju, edukuju, odmaraju i druže, a neki će se i zaposliti. Ideja je da centar pruži najbolje uslove za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom i postane regionalni paraolimpijski centar.

Biće veličine oko 500 m2, izgrađen u blizini spomen parka Šumarice. Planirano je da u prvom kvartalu naredne godine, ovaj savremeni objekat bude poklonjen gradu Kragujevcu.

Na zvaničnoj FB stranici je otvoren konkurs za ime ovog Centra, pa možete dati svoj predlog do 16.04.2015.

Po završetku prezentacije imala sam zadovoljstvo (ali i čast) da se družim sa ljudima isopred Delta Fondacije. Tu sam dobila više informacija o njihovom radu, centru koji planiraju u Kragujevcu… Mogu vam reći da su zaista entuzijasti, veruju u to što rade i zaista rad od srca. Ko nije iz te priče, teško da može razumeti taj entuzijazam i trud. Ja razumem. Takav rad se mora poštovati.

 

 

 

Napomena:

Svesna sam da će biti i ovakvih i onakvih komentara na ovaj blog. Znate šta: baš me briga. Kada neko uradi (ne kada kaže, KADA URADI) nešto za svoju sredinu, za opšte dobro – neka dođe, pa neka mi spočita šta ima. Sve dok mu je jedini arbajt spočitavanje ljudima koji nešto rade (ponavljam: RADE, A NE PRIČAJU) – nemamo prostora za diskusiju.

 

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s