Ah, ta zatucana vrsta – roditelji

U startu se izvinjavam na eksplicitnom sadržaju i umetničkom izražaju. Što bi se reklo: pardon my French. Al’ ovo moram da kažem onako kako mi je došlo.

Danas me je šokirala jedna slika (kao i većinu vas), objavljena u tinejdžerskom magazinu BRAVO:

10922829_10153112320888606_749147707821059684_n

Pored slike, šokiralo me i saznanje da pripadam vrsti zatucanih roditelja.

No, videćemo do kraja teksta ko je tu zatucan, a ko nije… No, da počnem.

Što se dece tiče, vlada jedna stigma:

– restoran nije mesto za decu

– bioskop nije mesto za decu

– park nije mesto za decu

– igralište nije mesto za decu

i mogli bi tako dalje da nabrajamo šta sve “nije mesto za decu“. Najbolje bi bilo da decu držimo u naša četiri zida pod ključem dok ne stasaju do punoletstva da nežnim dušicima, kojima smetaju dečja cika i vriska, ne bi išli na živce. To što u prosečnom restoranu mi sa decom ostavimo više keša (jer naručimo klopu i za nas i za tu drekavu decu), što u prosečnom butiku ostavimo više keša, prodavnici… to nema veze – te nežne dušice deca iritiraju samim ulaskom u vidno polje.

Nežne dušice, imam poruku za vas:

ako vas deca nerviraju na mestima “koja nisu za decu”, a vi odjebite u tri skoka sa tog mesta krajnje iritirani decom, a ne gunđajte nam iza leđa.

No, ovaj tip ljudi, će vrlo često, ničim izazvano, da drži pridike roditeljima o vaspitanju dece, iako veze sa decom imaju koliko i prosečno dete sa nuklearnom fizikom, jer najpopularniji sport u Srbiji je slušanje saveta koje niste tražili.

Iako im ti drekavi gmazovi, inače, smetaju, danas su svi do jednog stali u odbranu sexualnog osvešćenja dece, a protiv zatucanih roditelja koji ih u tom osvešćavanju sprečavaju. Da, baš smo grozni.

Tako sam saznala danas

– da sam zatucani roditelj,

– da današnja deca od 10 godina, nisu ista kao deca tog uzrasta od pre 20 godina (wooow, je bo te, aj ne seri!),

– da sam roditelj puritanac,

– da imamo seksualno obrazovanje u školskom sistemu – handjob bi učili na časovima

i ostale nebuloze.

Bilo je čak i izjava tipa:

uopšte ne vidim problem, mi smo pisali stvari tipa “rastu mi stidne dlačice” šta bi danas dete od 10 godina napisalo

Hvala Sili i domaćem vaspitanju, nikad nisam napisala “rastu mi stidne dlačice“, niti imala dodira sa decom koja su to pisala u tom uzrastu. Biće da sve kreće iz porodice. Isto tako, nisam verovala da decu donose rode (kao ni što moja deca ne veruju u to), jer sam od malena znala da su mene mama i tata napravili (kao što moja deca znaju da smo ih napravili bivši žmu i ja). Takođe, period kad su počele da mi rastu stidne dlačice i kad sam dobila prvu menstruaciju nije bio šokantan za mene, jer sam znala da se to dešava kad devojčica uđe u pubertet i da je to normalno, pa verovatno zato nisam imala potrebu da pišem “rastu mi stidne dlačice“.

Jezivo je što wanna be urban svet, (kojem, podsetimo se, drekava dečurlija smeta u restoranima) izjednačava seksualno obrazovanje sa tutovima za blow i hand job.

Ovacije, aplauz i najdublji naklon vašoj gluposti sa moje strane!

Da, sexualno obrazovanje treba uvesti u škole. Istraživanja i iskustvo zemalja koje su ovaj predmet uveli u školski sistem pokazuju da tinejdžeri kasnije stupaju u seksualne odnose, a kada to urade, urade uz potpuno zaštitu. Tinejdžerske trudnoće su svedene na minimum. No sexualno obrazovanje podrazumeva učenje o reproduktivnom aparatu, kontracepciji, polno prenosivim bolestima i razvitku seksualnosti kod jedinke (da se deca ne šokiraju npr. kad krenu da im rastu stidne dlačice).

Puritanci se uskomešali. Sve same endemske savjesti i etičke aveti. Pretpostavlja se da oni, sablažnjeni tuđim moralnim posrnućima, prepodobno lebde oko manastira, dok im božanska simfonija u srcima svira.

Znači, ako tutove za kvalitetno drkanje dečku u muzičkom magazinu (bar se tako deklariše) smatramo skaradom, odmah smo puritanci!? Zato što je polusvet pornografiju izbacio u prvi plan i zato što je ona svima dostupna, da li to znači da mora na krajnje primitivan način da se svuda trpa? Da li svi moramo da je konzumiramo? Pa, i deca u osetljivom uzrastu?

Da li su ovi sadržaji primereni čitalačkoj publici Bravo magazina?

Da li sam zatucana ja, koja decu od najranijeg detinjstva upućujem u stvari bez laži i izmišljotina, a koje se tiču seksualnog vaspitanja, na prihvatljiv način za njihov uzrast ili osoba koja kaže da je normalno da danas desetogodišnjaci čitaju ovakav sadržaj, jer “deca od 10 godina danas i deca tog uzrasta od pre 20 godina nisu isto”?

Da li sam zatucani roditelj ja, koja deci objašnjavam da svako ima prava da voli i da drži za ruku i da ljubi koga hoće, pa iako su to osobe istog pola ili osoba koja misli da se osnove drkanja uče na časovima seksualnog vaspitanja?

Da li sam zatucani roditelj ja, koja smatram da sam tu da pomognem deci da nađu svoj put, da ih naučim da stiču sopstvena iskustva, sve u skladu sa njihovim uzrastom, ili neko ko svoje neistomišljenike proglašava puritancima?

Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da će moja deca i dalje da uče kako se prave bebe. Ali i kako se prenose HPV, hlamidija, herpes, sifilis, HIV… Znaće i kako se koristi kondom, čemu služe kontraceptivne pilule. Znaće i da sex nije ništa loše i da je sasvim oukej stupiti u seksualne odnose sa nekim kada se osetiš spremnim za to, a ne zato što to rade svi iz tvog odeljenja. A i kad stupaš sa nekim u seksualne odnose da umeš da se zaštitiš, jer HPV, hlamidija, sifilis, HIV…

Naravno da mi je cilj da decu naučim svemu ovome. Pričom prilagođenom njihovom uzrastu.

A vama, koji ste puni saveta za zatucane roditelje, iako sami niste roditelji; vi, koji ste deo “urbane ekipe”, kojoj deca uglavnom smetaju, al’ tu ste da ih sexualno vaspitavate, imam samo da kažem:

ODJEBITE U TRI SKOKA OD MENE ZATUCANE!

Iskreno se nadam da će na ovaj tut za drkanje da reaguju relevantna novinarska udruženja, da će magazin da se izvini konzumentima, a da će da se oglase i udruženja roditelja. Iako smo kao društvo dotakli dno, negde mora da se podvuče crta:

seksualno obrazovanje DA – tutovi za drkanje NE.

Advertisements

7 thoughts on “Ah, ta zatucana vrsta – roditelji

 1. Zatucana mama says:

  Molim Vas za mali savet, imam dvoje dece sina (13) i bratanicu (13) koje sam uputila u sve ove “tajne” života i sve su odlično savladali ali imam dilemu kako dalje …
  Treba li ja da im pričam šta se i kako radi ili da ih prepustim prirodnim “instktima ” ili da se ipak informativno edukuju usput u nekom tekstu na netu, časopisu ….
  Ozbiljno pitam ?
  Ja sam zatucana definitivno jer ne mogu da zamislim sebe kako objašnjavam sinu kako da devojci bude lepo ili mojoj princezi kako da i sta radi sa dečkom ?!?
  Molim iskusnije i pametnije i manje zatucane roditelje da me posavetuju.

  • Johnny says:

   Je l’ ovo ozbiljno? Decu treba informisati i probuditi svest o novom iskustvu u koje stupaju, ali im zaista ne treba crtati. Vaše je da pokušate da ih edukujete, usmerite i izgradite odnos takav da mogu da Vam se obrate kada su u nekoj nedoumici vezanoj za bezbedan seks, a pustite njih da sami otkriju svoju seksualnost. To je neko moje mišljenje, premda još ne planiram decu. Ako grešim neka me neko ispravi.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s