Malo poznati bloger o više poznatim stvarima

U poslednje vreme, tačnije zadnjih par dana, kako je krenula akcija #uLiceCenzuri, mnogi bi da znaju više o meni. Nema tu šta mnogo da se kaže, verujte na reč. Prosek sam u svemu.

Ovaj malo poznati bloger, bloguje od 1999. godine. Prva platforma na kojoj sam blogovala je OpenDiary. I počela sam da blogujem, jer bombardovanje, a i revolucija (koja nikad nije izvedena do kraja).

Ono što još mogu da kažem o sebi je da volim Srbiju. Koliko god pokušavali da mi nakače subverzivnost i stranoplaćenost – zajebali su se. Uporno ne idem odavde (a verujte, imam i gde da odem i šta da radim), jer smatram da ako svi odemo odavde, ova zemlja će nestati. A ja to svojoj domovini ne želim.

Mislim da svaki pojedinac mora da da sve od sebe da svoje okruženje učini boljim, jer se sistem tako menja: iznutra, mic po mic. Ova zemlja mora jednog dana da bude uređen sistem koji ćemo ostaviti generacijama koje dolaze, a koje će, nadam se, biti pametnije od nas i neće dozvoliti sranja koja mi dozvoljavamo zadnjih 20 godina.

Nisam tolerantna, ni politički korektna. Netolerantnost mi se ogleda u netolerisanju gluposti, a politička nekorektnost u jasno definisanoj i izraženoj kritici kako ka vlasti, tako i ka opoziciji.

Nisam apolitična. Oooo, vrlo sam politična, samo nisam stranački pripadna. Ta politika stada prosto nije my cup of tea. Volim da sam slobodna, nezavisna, neoznačena…

Ja sam bloger, nisam novinar. Što će reći da me Zakon o javnom informisanju ne dotiče kao nekog ko se na neki način bavi pisanom rečju. No, i pre, a i sada, (i uvek) sam jasno istakla svoj stav o neslobodi medija (što usmeno, što pismeno, što na društvenim mrežama…). Tako da je to odgovor na pitanje „gde smo bili i šta smo radili“ kada je bilo reči onomad, o onom predlogu Zakona o javnom informisanju, cenzuri, itd. Pošto me je, između ostalih, u vezi sa ovom temom Ljiljana Smajlović pomenula u uvodničiću „Politike“ (vrlo ljubazno od nje što mi je ustupila 18 karaktera u svojoj kolumnici, priznajem), iskoristiću i sama prostor na svom blogu da joj se obratim, pa ako vidi – vidi:

Gospoja, a gde ste Vi izneli jasan, koncizan i lični stav u vezi sa pitanjem očigledne cenzure i autocenzure dmaćih medija u sadašnjem trenutku? Nemoguće je da ne vidite ono što, na primer, DW vidi – Vučićev šou i gašenje kritike.

Kao neko iz branše, kao neko na vrlo uticajniom mestu u svetu novinarstva, smatram sramotom da se po tom pitanju niste oglasili. Istina je da ste napisali tekst kako smo prizvali  zli zli OEBS koji je lupio packe voljenom vođi, ali nigde ne pročitah, pa ni između redova, šta Vi, konkretno, mislite o cenzuri i autocenzuri domaćih medija i blogova.

Ne verujem da nemate mišljenje u vezi sa ovom temom, ali iskreno verujem da se plašite.

Mislim da se većina novinara danas plaši da će ostati  bez posla ukoliko otvore Pandorinu kutiju i jasno kažu šta zaista misle. Mislim da su i licemeri, jer su trampili nezavisnost za neku prosečnu platu. Znam, znam, izgovor je da od nečega porodica mora da se hrani. I mogu to da razumem. Donekle. Moj mozak ne ume da procesuira info kako izgleda kad idete protiv sebe i svojih stavova, zarad finansijske sigurnosti. Zaista ne može.

Umesto da sami novinari budu perjanice u borbi protiv cenzure, većina njih još napada i nezavisne blogere koji se usude da napišu po koju reč o tome (čast svetlim primerima novinarske branše). Mi vam nismo neprijatelji.

O cenzuri ćutati neću. Neću ćutati ni o tragičnom vođenju zemlje. Ni o šizofreniji sadašnje vlasti. O sličnim stvarima nisam ćutala ni kada su na vlasti bili neki drugi. Ako vam je lakše, lupajte mi etikete, pretite, prozivajte…

Toliko.

Advertisements

9 thoughts on “Malo poznati bloger o više poznatim stvarima

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s