Biti freelancer…

Freelancer je neko ko mlati dobar keš, ko nema radno vreme, ko može da radi u pidžami, ko sam bira dane odmora, kome je život party all the time.

Koliko od vas ima ovakvu predstavu frilenserstva?

Jeste li svesni koliko grešite?

Biti freelancer nije samo prethodno nabrojano, biti freelancer je mnogo više. Sad ću vam predstaviti i onu manje lepu stranu ovog posla. Biću brutalno iskrena, pa sledeći put dobro razmislite da li ćete pomisliti za nekog

Blago njemu/njoj, jer freelancer

Freelancer je neko ko je bez posla, što znači da retko kad može da računa na neke stabilne izvore prihoda tokom meseca. Prosto, ne može se praviti neka projekcija zarade, jer nekad ima posla i zarada je bruka dobra, nekad je srednja, a dođu nekad i meseci kad posla uopšte nema.

Freelancer je osoba koja je uglavnom stalno pod stresom, jer je uvek u jurnjavi za projektima. Nema tu prostora za neki veći predah, naročito ako ti je cilj da zaradiš malo više od prosečne plate. Zatim, nemaš prostora da odbijaš projekte, jer ne znaš da li ćeš i sutra projekat imati. Često se pretovaraš poslom samo iz straha da će naredni mesec biti žešća tropa.

Ko kaže da mu nije frka šta će biti narednog meseca, a jeste freelancer, nije potpuno iskren.

Pored toga što se bavi svojom profesijom, freelancer mora da se bavi i ozbiljnim marketingom, jer do projekata se dolazi tako što ljudi znaju za tebe. Dobar deo dana ode na društvene mreže, upoznavanje sa ljudima, prezentaciju samog sebe ukratko rečeno. I kad ti nije do toga, moraš da nabaciš kez 32 i da budeš ljubazan…

Freelancer je osoba koja neumitno pravi kompromise i nije uvek zadovoljna ishodom, jer, koliko god to ne želeli, neka stavka u životu ispašta: ili nema dovoljno vremena za porodicu, ili nema dovoljno vremena za sebe, hobije, neke obične stvari….

Freelancer je neko ko stalno mora da brine o svojoj reputaciji, jer i reputacija je jedna od stvari koja donosi posao. Ako radiš dobro, ne probijaš deadlineove, ako su klijenti zadovoljni komunikacijom sa tobom – možda te preporuče dalje, možda ne. Ako si samo jednom uprskao (nebitno zašto), budi siguran da će nezadovoljni klijent proširiti tu priču svima koje zna, a oni dalje…

Već sam rekla da je stres najbolji ortak svakog freelancer-a. Stres može da odvede u anksioznost, a anksioznost uopšte nije cool, bro, no no… Ima i freelancer-a koji su malo opušteniji. To su oni koji mogu da račanuja na podršku bliskog okruženja, pre svega na novčanu podršku. Oni koji se ozbiljno bave ovim poslom, ili nemaju taj vid podrške (prosto zato što okruženju „pare nisu problem, jer ih odavno nema“), nemaju taj luksuz opuštenosti. Još gore je ako postoje osobe  koje direktno zavise od vas i vaše zarade – to postaje jedna potpuno nova dimenzija… I jako je teško.

Biti freelancer je, u stvari, biti one man/woman show firma. Voditi firmu, voditi sebe je vrlo teško. Posmatrati sebe kao firmu je neobično, ali činjenica je da to i jesi.

Ako ti nije cilj da se razvijaš i napreduješ, pa da imaš i saradnike – propašćeš big time. Jednog dana možda pokreneš neki startUP ili manju firmicu i nastaviš dalje tako….

Nije neobično i da propadneš, pa da kao feniks nastaviš dalje. Nikome nije pošlo od ruke da uspe iz prve. Ali to je život: malo trčiš, malo odereš kolena…

Biti freelancer znači računati samo na sebe.

Vidite, nije baš romantično kako mnogi zamišljaju, naprotiv… Ali je lepo. Bar meni. A i ko kaže da život mora da bude romantičan!?

snovi

Advertisements

2 thoughts on “Biti freelancer…

  1. Pedja says:

    Draga gospodjo/gospodjice, duboko sam ganut vasim postom, o tezini rudarskog posla, ili sam ja nesto pogresno zakljucio, mozda vi niste rudar, vec neko ko ne voli obaveze pa je sam izabrao najlaksi nacin da dodje do nekog novca, pritom da lici na mucenika sa jedne strane i suvog genija sa druge, zavisno od publike.Jedino sto mogu da vam toplo preporucim posle ovakvog srceparajuceg posta je da nadjete posao, onaj stalni, od 9 do 5 sto kazu, bilo kakav, a siguran sam da sa takvim intelektualnim sposobnostima vama nece biti tesko ili ako niste udati, potrazite nekog ko je situiran, sigurno ce se naci neki Rokfeler koji ce pasti na kolena zeni koja se bavi ovako teskim i rizicnim zanimanjem, jedinstveno teskim.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s