#itopenrs konferencija

29.03. i 30.03.2014. u Kragujevcu se održava konferencija IT Open. Ovogodišnja tema konferencije je SEO optimizacija sajtova za pretraživače. Ono što ovu konferenciju razlikuje od drugih jeste to što je, ipak, stručna. Prosečnom korisniku interneta verovatno predavanja ne bi bila zanimljiva, ali svakome ko ima ideju da živi od neta je itekako korisna.
Ono što me je posebno opredelilo da apliciram za učešće na ovoj konferenciji (i da na moju veliku sreću apliciranje urodi plodom) su, pre svega, predavači. Da ne bih smarala ko su oni i šta su sve postigli, zašto su ozbiljna imena u ovoj oblasti, za detalje o njima klik na ovaj link.

A zašto je SEO važan?


Zato što u današnje vreme nije dovoljno da imate sajt koji vizuelno oduzima dah. Sadržaj je majka. Sadržaj je ono što će vas odvesti na prvu stranicu pretraživača, što će vas izbaciti u prvi plan, što će vas učiniti popularnim kod vaše ciljne grupe (koja god da je ona bila).
Matematika je jednostavna:

sadržaj + poseta = prva stranica pretraživača

Ono što mnogi misle da mogu, a biću gruba, pa otvoreno reći: u stvari ne mogu, jeste da naprave kvalitetan sadržaj na svom sajtu. Kod nas je uvreženo mišljenje da ništa nije teško i da se sve može naučiti. I to je delimično istina. Međutim, da bi bio uspešan u nekoj profesiji, čovek mora da ima i malo talenta. Džaba vam i ključne reči i vizuelno dopadljiv sajt, ako ne umete posetiocu da prezentujete kvalitetan sadržaj. A kad kažem sadržaj ne mislim na sliku dva umiljata mačeta, već na smislen i zanimljiv sadržaj koji je u direktnoj vezi sa temom vašeg sajta. Džaba vama i ključne reči, ako nisu, što bi se reklo, u vinklu, sa onim što je napisano; a ako je to što je napisano puno gramatičkih grešaka, nezanimljivo… Ne može ni svaki web designer da bude content writer ili SEO stručnjak, da ne mislite da su ove profesije nekako povezane, da idu jedna s drugom.

Pre svega, content writer (iliti kreator sadržaja) mora da bude literalno talentovana i osoba koja dobro poznaje jezičke postulate. Talenat za pisanje u kombinaciji sa ključnim rečima i pratećim sadržajem teksta (slike, šeme, video…) će dovesti sajt na početnu stranu pretraživača. Jer, da bi sajt bio u prvih 10 pretraga koje pretraživač izbaci – potreban je i saobraćaj ka njemu aka poseta, postavljeni linkovi na drugim sajtovima, share… Ali da bi imali posetu, linkovanje i ostalo, vraćamo se osnovama: sadržaj.

Grubo rečeno, sadržaj je osnova SEOa, pa zatim idu ključne reči, alati, itd.
U inostranstvu, da ne kažem „na zapadu“, su ljudi odavno naučili da plate druge koji će odraditi ono što oni ne znaju. Kod nas što zbog nedostatka sredstava, što zbog sujete, svi se trude da odrade sve sami, pa i sadržaj na sajtu. Neki odrade odlično, neki totalno uprskaju.

Zato je ova konferencija bitna: da se nauči kako da se ne uprska.

IT Open za mene ima i još jednu dimenziju. Naime, Ivana Dimitrijevića (aka urbanosaurus) poznajem već više od deceniju, ali samo na netu. I pratim njegov lik i delo. I  družimo se, pratimo… Ali nikad se nismo videli „uživo“. I jedva čekam da se sretnemo.
Ovom prilikom se zahvaljujem organizatorima, udruženju građana „Vido“ na ovoj konferenciji.

Advertisements

3 thoughts on “#itopenrs konferencija

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s