Konačnost

Bila jednom jedna… ime nije ni važno. Bila je. Rođena je u KraljevstvuSenki. To je ono kraljevstvo gde ništa nije kako se na prvi pogled čini. Od njenog samog rođenja jasno je bilo da je drugačija, da nikada neće biti ono što druga novorođenčad hoće. Rodila se sa belegom u obliku zvezde. Jednom joj je jedna proročica rekla da je rođena da bude nečiji Univerzum i da…

Rasla je i sve više se razlikovala. Dok su drugi postajali poslušnici, ona se borila protiv SilaMraka koje su kraljevstvom vladale. Samo je želela da ih otera, da svet senki nestane, da kraljevstvo obasja SvetloPravednosti.

Borba je bila duga i mukotrpna.  Pobeđivala je malo po malo. MačemIstine sekla je protivnike na komade, iza kojih je ostajalo ništavilo. Taman kad je mislila da je pobedila, da je gotovo, da je ljudima dobro donela – zarobili su je.

Njena tamnica je bila na visokoj LedenojKuli. Najveća kazna za nju: da sve može da vidi, jer je vidik pucao pred njenim, očima, a da ništa ne može da uradi. Gledala je svakodnevno patnju. Gledala je šibanje nemoćnih, krv ubijenih, nemi vrisak gladnih, predaju očajnih. Bilo je dana kada je želela da umre. I drugih kada je pokušavala da pobegne. I tako su se smenjivali dani, jedan za drugim.

Onda se pojavio CrniZmaj. Raširio je krila i vatrom palio Mračne. Gledala je sa vrha LedeneKule. Bila zbunjena. Okud sad Zmaj? Zašto je došao? Zašto pomaže? Da li su konačno SileSvetla odlučile da pomognu njenu borbu? Mora da je tako, jer Zmaj vatru ne štedi…

Zmaj je doleteo i otopio njen ledeni zatvor, a nju primio na leđa. Leteli su bespućima slobode, samo njima znane.

–         Tu sam zbog tebe – rekao je. – Nikada neću otići. Ti i ja do kraja svakog zla, do kraja vremena.

Otpočeli su zajedničku borbu. Neprijatelj je padao pred naletom njihove sile. Neštedimice su reflektovali slobodu, radost, ljubav na druge… I pobeđivali. Bila je sigurna da je pobeda nadomak ruke i da je proročica pogrešila. Znala je da je ukrotila Konačnost i prepustila se. Još koja bitka, a kad bude sve gotovo, naćiće mir. Konačnost.

A onda, jednom, dok je pažljivo čistio svoju prelepu krljušt, Zmaj reče:

–          Moj si Univerzum.

I to je bio početak kraja, jer Univerzum je da umre. Počela je da bledi…

Na samom kraju se upitala:

–          Da li sam i sama Mračna ili je ovo konačna pobeda Mraka? Iluzija?

Sa neodgovorenim pitanjima, Univerzum se urušio, bez praska, bez svetla… Tama.

univeryum

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s