Geek pride

Svako malo se pojavi novi trend, pa pošteni trendseteri krenu da ga arče. Nekad su to bile havajke, špicaste cipele, a danas je moderno biti geek. Tako nije nemoguće da vidite neku (ne)afirmisanu pevačicu ili starletu (što mi baš pevaljkei starlete padoše na pamet – ne znam) u geek outfitu, jer je to je tako fancy. Ovako nekako:

wtf!?

Već par dana aktivno razmišljam o ovom trendu i iskrena da budem, uopšte mi se ne dopada što me trpaju u mainstream. Nije to zbog želje da se razlikujem od drugih. Jednostavno se razlikujem, tako je oduvek.

Na primner, dok su druga deca pikala loptu, ja čitala stripove. Kad sam krenula u školu – bilo mi uber dosadno prvih par razreda. Drugi opet pikali loptu, ja vukla stripove i knjige. I cepala igrice na Amigi. Kad smo išli na letovanja/zimovanja, nas par izmišljalo zabavu samo za nas, a ostali bežali od nas k’o od kuge. Zabava se svodila na to da upoznamo mesto u kome smo, da nam objasne koliko je staro, pa mi sami razvijali filmove o Keltima, Ilirima, Tračanima, Dačanima… Pravili mape i izmišljali strategije osvajanja.

Ono što je smešno (tužno!?) danas je što one devojčice koje su tada, na te odmore u prirodi, nosile mamine fancy stvari da zadive dečake, danas furaju starke i farbaju se u crveno… Biti geekette je danas must have.

Zbog takvih primeraka starke mi čame u cipelarniku i tako će i da se nastavi. Iskreno se nadam da neće da trenduju martinke, jer to moja trošna tika taka ne bi mogla da podnese.

Biti geek/nerd znači pripadati subkulturi: voleti fantasy/SciFi, biti štreber, ne deliti život na online i offline varijantre (jer net je samo još jedna ekstenzija života), biti opsednut znanjem…

Koliko onih, koji se izjašnjavaju kao geek, mogu da se nađu u pojednostavljenom opisu geekisma!?

Biti geek je stanje uma, a ne outfita.

Time što pokušavaš da budeš nešto što nisi, ispadaš smešan.

Jednom sam probala da budem “normalna”, da se uklopim u prosek, da radim ono što je uobičajeno za većinu ljudi… i moj eksperiment se završio fijaskom. Da ne pričam koliko je to mučenje bilo za mene. Mogu da zamislim tek kako je ovima što pokušavaju da mi objasne kako su uber geek samo zato što koriste TW i FB, a bace i po koju igricu na FBu! Ima li smisla uopšte objašnjavati im da igrice nisu nastale sa Farmvilleom!? Naravno da nema. A nekako im ni narodnjaci ne idu uz styling, al’ nikako.

GEEK

Advertisements

One thought on “Geek pride

 1. Odlično napisan i kratak tekst. Danas je nauka napisati što više istine u što manje reči.
  Kao kolega NERD (cepao C-64, uz programiranje igrica, najpre sa POKE komandom a potom i u asembleru), kome je cela osnovna škola skoro ubila entuzijazam i inteligenciju, apsolutno potpisujem sve “gorenavedeno”.
  Uz dodatak da sam od četvrtog razreda osnovne bio “Ćora”, a tek u srednjoj “Genije” (nadimak koji me proganja i pod stare dane). I da je nastavnicu matematike ‘mal’ strefila kap kada sam se odlučio za Teslu (“Saša će da popravlja televizore”).

  Moj razvoj od NERD-a do čuda (ako te to uopšte interesuje, kao da čudaka nema dovoljno u Srbiji) možeš videti na
  http://g3n1j4l4c.wordpress.com/2013/06/24/cudo-prirode/

  Pozdrav od kolege nerd-a,
  G3N1J4L4C

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s