Državni neprijatelj

Vest, koju su objavile „Večernje Novosti“, a koja se tiče zloupotrebe ličnih podataka građana su preuzeli i drugi mediji u svom antrfileu sadrži i:

Najviše građana žalilo se prošle godine na to da su im lične podatke zloupotrebljavali: MUP, centri za socijalni rad, BIA, kazneno-popravni zavodi, pravosuđe, Visoki savet sudstva, bolnice, Nacionalna služba za zapošljavanje, Republički fond za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje, banke, škole, telefonski operatori, Republički zavod za statistiku, osiguravajuća društva, Piratska partija Srbije, fakulteti i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti.

Ono što bode oči je pominjanje Piratske Partije u ovom kontekstu. Večernje Novosti se pozivaju na izjavu gospodina Rodoljuba Šabića. Međutim, on kaže:

Ovde ne samo da je zloupotrebljeno ime Pirata Srbije, već i ime gospodina Rodoljuba Šabića, a čitaoci su dovedeni u zabludu.

Možemo sad raspredati o (ne)novinarstvu u Srbiji. Možemo reći da je ovo gruba greška, da se potkrala. Svašta se može iskonstruisati…

Ali neću sada o svim ovim mogućnostima.

Hoću nešto drugo da vam kažem.

Transparentnost je za državu – pojedinac ima pravo na privatnost.

Šta ovo znači?

1.

Pravo svakog pojedinca je da zadrži svoj život i detalje iz svog života za sebe. Koncept privatnosti se deli u sedam oblasti: privatnost prepiske, lokacije, teritorije, tela, identiteta, ekonomije i podataka. Privatnost ovih oblasti je sveta i i može se narušiti isključivo od strane ovlašćenih lica kada se pojavi osnovana, konkretna i individualna sumnja da je počinjen ozbiljan zločin.

2.

Svaki pojedinac ima pravo da ispita na koji način vlast koristi moć stečenu od naroda. Vlast ne sme postavljati ništa kao preduslov, npr. identitet ili novac. Svaki građanin ima pravo da smatra izabrane političare odgovornim i oni to ne mogu sprečiti.

Poštujući principe Piratskog Pokreta (ostale principe možete pogledati ovde), jasno je da je povezivanje imena Pirata sa svakom zloupotrebom ličnih podataka produkt:

 • Malicioznosti
 • Namernog iznošenja neistina zarad povećanja čitanosti

Da li je napravljena šteta?

Obzirom da su mnogi mediji preneli kompletni članak „Večernjih Novosti“, ne možemo da kažemo da šteta nije učinjena.

Piratski pokret u Srbiji je osnovan 23.11.2012. godine. Pirati su se „ozvaničili“ kao građanski pokret zbog restiktivnog izbornog zakona (potrebno je 10k potpisa za registraciju stranke + dosta novca, itd.), pa je ovo samo početni korak ka registraciji političke partije. Ono što je bitno je i činjenica da u svetu postoji i aktivno radi u različitim formatima više od 70 Piratskih partija (facebook stranice, udruženja građana, političke partije, grupe..). Ono čime se Piratski pokret Srbije može pohvaliti je i to da je osnivač Piratske Internacionale, koja u ovom trenutku, pre generalne skupštine zakazane za april, ima 29 regularnih članova i sedam piratskih organizacija u statusu posmatrača.

Ulaskom u ovo političko/kolaborativno telo sve partije članovi obavezuju se da poštuju osnovne pincipe. I tu se vraćamo na princip Privatnosti. I pisanje “večernjih Novosti”. I iznošenje neistina.

Najmanje što “Večernje Novosti” mogu da urade jeste da sutra izdaju demanti što se ove vesti tiče i najiskrenije izvine Piratima i gospodinu Šabiću. Zbog ovog članka, mnogi misle da su Pirati počeli nekome ozbiljno da smetaju (usuđujem se i sama to da pomislim)…

Poštovani tvorče članka “večernjih Novosti”, V. C. S.,

Nije lepo igrati se ovim stvarima. A ni korisno. Pirati nisu neprijatelji društva; s toga  nemojte nas tako ni predstavljati.

Unapred se zahvaljujem.

 

Pirati-FB-Banner-1 copy

Advertisements

One thought on “Državni neprijatelj

 1. Marko says:

  To je zato sto rahmetli pirat Aleksandar Blagojevic siri lazne vesti i klevete
  na racun Piratskog Pokreta , posto je izgubio kontrolu nad organizacijom koju je besciljno vodio cvrstom rukom u propast.

  “blaeks” I dalje siri lazne vesti i klevete na racun piratske partije i piratskog pokreta pa nije ni cudo kad zbunjeni novinari ne razlikuju
  recenice “attention whore” ludaka sa kontaktima po medijima od vesti.

  “blaeks” takodje sve redom zove na licni fizicki sukob svakom prilikom,
  pa nece biti cudo ako mu se ta zelja i ostvari.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s