Gost autor: @Miss_Cybernaut

Prvo reč dve, o ovoj divnoj devojci:

MissCybernaut je neko sa kime se odlično razumem. Ona je sjajna osoba i jedini celebrity koji mi je drag, al’ baš uber drag. Ma, nije samo to: ja nju bašbaš volim, jer je  jednostavno sjajna. Ona je malo pisala o jednoj temi, koju smatram bitnom i preslikala je moje razmišljanje, tako da bi bilo glupo da se ponavljam na tu temu, te vam stoga prenosim njen blog od reči do reči:

O nadzoru elektronskih komunikacija i posledicama po društvo #29c3

CCC (Chaos Communication Congres) najveća je hakerska konferencija u Evropi, tradicionalno se održava 2x godišnje u Berlinu. Ovaj put zimska CCC dešava se u Hamburgu na mestu koje može da primi dvostruko više ljudi. Od ovih ambicija nije spašena ni Srbia, pa se poslednjih nekoliko meseci već priča i užurbano radi na otpočinjanju organizacije prve hakerske konferencije, po ugledu na CCC. Ali o tome nekom drugom prilikom…  Pogledajte jučerašnju uvodnu reč:

httpv://www.youtube.com/watch?v=QNsePZj_Yks&feature=player_embedded

 

Jacob Applebaum adresirao je vezu između dronova i nadzora, odnosno onoga što se u aktivističkom žargonu zove “Veliki Brat”. Globalni trend inspekcije data paketa i zadržavanja saobraćaja, i lokalni trend pristupanja podacima građana Srbije bez naloga suda, postojeći softveri za presretanje komunikacija kao i oprema za prisluškivanje koja se može kupiti na svakom ćošku, čine ovu temu aktuelnijom nego ikada.

 

Zašto ovo pričam? Društvo je tako napravljeno da se revolucije ne dešavaju u tajnosti, već tako što je kritična masa raste. Doneti informisanu odluku trebalo bi da je zadatak liberala. Oslobiditi znanje i staviti ga na raspolaganje SVIMA, je socijalistička ideja. A šta oni rade tim povodom? Izvolite, gospodo, bavite se onime što vam je u opisu posla.

Promene koje je potrebno napraviti su, žao mi je što to kažem, radikalne, ne konzervativne. Ne da se problemi rearanžiraju u vremenu ili da se reciklira vlada i devedetih, već da se pronađe rešenje. I, ne, namerno ne pominjem reč “demokratija” da vas ne bih oterala s ovog sajta 🙂

 

Tajnost oko loših zakona, tajnost oko udruživanja protiv istih, ne može doneti promene koje očekujemo. U zapadnoj filozofiji ide do Sokrata poznato je da se građanska neposlušnost prema onim zakonima koji ne valjaju uzima kao fundamentalno demokratsko pravo, pravo da se manjina zaštiti od terora većine. Od Drugog svetskog rata  i suđenja povodom Holokausta naučili smo da je itekako moguće biti osuđen jer si se povinovao lošem zakonu,  i da je nedela moguće spakovati u legalizam – logori su bili definisani zakonom, ničega “protivpravnog” tu nije bilo.

 

I zato vas molim da napravite razliku između pravednog i nepravednog.

Tražim od vas da ne budete poslušni. I da tretirate svoju Vladu kao da je uračunljiva, kao da je sa njima sve u redu (znam da nije lako zaboraviti da je Mrkonjić izjavio da je sve što je u Srbiji izgrađeno poslednjih 50 godina delo njegovih ruku, ali …;)

Molim vas da . Da jasno i glasno tražite odgovore i iznosite na svetlost dana činjenice, kao što ovih dana radi sajt Kakav je doktor i ekipa okupljena oko projekta Kontrolor.   Zvuči paradoksalno? Jedini način da se tajnost preispita je da se bez prestanka iznosi na svetlo dana šta je sve urađeno. I da se traže objašnjenja i odgovori. Nije to posao isključivo Rodoljuba Šabića, to je zadatak svih nas. A uverena sam da neki od najglasnijih  za sebe nikada ne bi rekli da su –  aktivisti: Srpskim internetom vlada Lepi Brka.

 

Mnogo je razloga da im kažete šta mislite, i da u te svrhe upotrebite sve svoje medije, sve platforme i društvene mreže. Soboda izražavanja svog mišljenja znači da si slobodan i nakon što ga izraziš. Demokratija je u tome da budeš slobodan od sumnje, da nisi pod prismotrom ili istragom jer si izrazio svoje mišljenje. Uostalom, posedovanje političkog stava nije propust u dizajnu, nije bag već feature ljudske rase.

Kako smo onda došli do toga da je sam čin komunikacije – pobunjeništvo? Da su otpadnici oni koji misle (i govore) drugačije?

Sloboda da ne budete sumnjičeni, istraživani i nadzirani je fundamentalno ljudsko pravo.

 

Državi je lako da kriminalizuje komunikaciju, nepristojno je i nečovečno da se sve ono što se opaža kao neprijateljsko jednostavno stavi van zakona. I to je ono što se sada dešava – posedovanje Anonymous maske čini vas sumnjivim licem. Izražavanje sopstvenog stava može vam doneti probleme, raskidanje ugovora i ostanak bez posla. .

 

Sloboda je najdragoceniji poklon. Oni koji rade na tome da ljude učine slobodnim heroji su ovog doba. Povećati stepen sloboda, uvesti opciju opt-out i tamo gde je na prvi pogled nema. I to ne sme da bude kriminalizovana aktivnost!

 

Izvor: CyberPoetica

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s