Vezivanje

O vezivanju ima svašta da se kaže, ali pre toga bih rekla nešto drugo:

U potpunosti se slažem sa Chi, koja kaže

Najgore mi je bilo citati komentare ispod jednog texta o tome kako su neke zene pokusale da reanimiraju svoje brakove igrarijama,fetisima u krevetu.Kao da zene o tome ne smeju ni misliti a kamoli pricati ili ostvariti neke svoje fantazije,odmah smo ku..e i bolje da se latimo krpe i varjace…

Elem, vezu nikako nećete reanimirati i povratiti iz mrtvila. Ne, ne pale igrice, kao što ne pale ni „slučajna“ deca. Ono čega ne bi trebalo niko da se stidi, jesu sexualne sklonosti koje ima. Ako ne možete ni partneru da se otvorite povodom ove teme (ili on vama), onda zaista nešto ne štima u toj vezi. Što se žena, koje pričaju o ovoj temi otvoreno (jer, prirodno, nemaju se čega stideti), a koje se nazivaju prostitutkama, tek da kažem da su prostitutke za mene izuzetno fer bića: one vas neće razvlačiti kao sponzoruše i pričati bajke kako vas vole, da bi vas odrale za keš. Prostitutka kaže cenu. Ende.

A sad da se vratim temi (o kojoj nemam problem ni da pišem, a ni da pričam) – vezivanje.

Kad se kaže vezivanje, uglavnom su prva asocijacija lisice. Međutim, i u okviru ovog fetiša ima, kako bih rekla, više podvrsta. Da, ima lisica, ali i kanapa, traka, čipke, delova garderobe… Zatim, vezivanje ne podrazumeva samo vezati ruke. Vezivati se može na više načina.

Npr. neko voli da veže ili da mu se vežu samo ruke, neko i ruke i oči, neko i ruke i oči i usta, neko samo noge i ostale kombinacije. Neko voli lisice, neko kanap, neko delove garderobe, neko kožne kaiševe… Sve to zavisi od osobe do osobe. Takođe, neke osobe imaju paranoju od nekih načina vezivanja: neko se plaši da veže oči, neko ne voli ništa oko vrata ili članaka, i tako dalje.

Mnogi parovi se sporadično igraju ove igre. Međutim, da bi se upustili u ovaj tip igre morate imati potpuno poverenje u partnera i, naravno, morate to da želite (nije ni fazon raditi nešto što te plaši ili ne uživaš u tome, da se razumemo). Najčešća igra ovog tipa u spavaćoj sobi je vezivanje lisicama za uzglavlje kreveta jednog od partnera (koji se složio da bude u podređenom položaju) i dominacije drugog partnera (koji je, takođe, saglasan…). Ako bi da probate ovo, a nemate lisice, možete iskoristiti npr. ešarpu ili tako nešto. Ono što je bitno jeste da ako se jedan od partnera oseti ugroženo ili mu nešto ne prija, mora to odmah jasno i da kaže, jer cilj je uživanje. Uz vezivanje obično idu i neki prateći „elementi“ (npr. kockice leda…), ali to već zavisi od mašte i sklonosti… Hoću reći: dosetite se nečeg i sami, ne moram ja sve da vam kažem. 🙂

Što se fetiša vezivanja tiče – Japanci su neprikosnoveni (malo je o njima pisao i trener u komenarima ovde). Vezivanje se prvi put u istoriji javlja kao zvaničan seksualni fetiš u periodu nešto malo posle 1603. godine u Japanu. Naime, vezivanje je i pre toga postojalo, ali tada je postalo, uslovno rečeno, društveno prihvatljivo. Scene vezivanja su počele da se pojavljuju i u teatru, a verovali ili ne, početkom 1950. godine vezivanje opet doživljava procvat kada se u časopisima objavljuju slike vezanih „robova“. Od 1960. godine počinje se i sa izvođenjem i SM  shows, gde se obavlja vezivanje uživo. Majstori ovih predstava su nazivani Nawashi (majstori kanapa) i Bakushi (majstor vezivanja). Kao što vidite, Japan ne prednjači ispred ostatka sveta samo što se tehnologije tiče…

Motivi seksualnog vezivanja se mogu naći i u umetnosti. Kao primer može poslužiti Renbrantova „Andromeda okovana na stenama“:

Kroz književnost provejavaju scene vezivanja, a stupanjem pop kulture na scenu, postaje i gotovo normalna pojava (dobro, ne baš normalna na našim prostorima za većinu ljudi…). Na primer, veliki iskorak je napravila Madona (koja se može voleti ili ne – lično, ona nije moj fazon, ali joj se ne mogu osporiti neke stvari). Kasnije su eksplicitnije scene sexa (sa njim je došlo i vezivanje) postale normalne i za filmove, serije… Sve to je doprinelo da vezivanje postane društvenoprihvatljiva stvar. Nekada se zbog eksplicitnijeg seksualnog odnosa odlazilo na robiju (ne, ne šalim se – za one koji nisu znali).

Da rezimiramo:

  • nećete pravo u pakao ako volite kinky stvari;
  • otvoreno recite partneru šta volite;
  • ne pristajte na stvari koje vam se ne dopadaju;
  • ne terajte drugu stranu na nešto što neće;
  • nije loše da imate „lozinku“ prilikom igrarija (kada vam se nešto en dopada, kažete je i partner prestane sa tim…).

I to bi bilo ukratko o vezivanju. Sledeći put o nečemu drugom…

Advertisements

One thought on “Vezivanje

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s