#reciklaža

Odavno već planiram da napišem koju reč o problemu prljanja Srbije. Nego, malo sam smisleno i izbegavala: da ne bude da u predizbornoj kampanji podržavam nekog, pa da ne bude opet neka politička podrška, itd. Kako su izbori prošli, a i akcija „Očistimo Srbiju“, mislim da sad slobodno mogu da napišem ono što mi se piše.

Što se samog otpada u Srbiji tiče – stvar je jasna. Imamo toliko komunalnih policajaca sada, koji uglavnom hvataju one, koji prelaze ulicu van pešačkog ili prijavljuju one koji su se nepropisno parkirali. Više puta sam bila svedok gde komunalni policajci prolaze pored šuta, nke rupetine na trotoaru i ne reaguju. Ne znam kako su to zamislile vlasti, al’ ja sam te komunalne policajce zamišljala ovako:

pojave se seke i bate u uniformama i kada primete otpad, rupe u asfaltu, nedostajuće poklopce šahti, pokidane kablove i ostalo – oni pozovu nadležne službe da se to odmah reši.

A što se velikih divljih deponija tiče – opet lako: neko vreme stražare komunalni policajci i fotkaju ko i kada odlaže otpad. Kad se nakupi dovoljno dokaznog materijala (slike, video..) – pravac sud, pa poveća kazna i problem rešen. Srbina ništa ne boli više od šamaranja novčanika…

Al’ cvrc – nije to kako MaliPerica zamišlja, nego kako NekoDrugi kaže.

Kad ostavimo na stranu nesavesne građane (koji jesu manjina), dolazimo i do građana, koji bi rado reciklirali otpad, ali ne mogu, jer fali kontejnera. Izgovor zašto nema ovh kontejnera je, navodno, u njihovoj ceni.

Može biti da sam glupa, ali 414$ po kontejneru (za papir, staklo, plastiku i biootpad, meni nije puno. Evo, na ovom linku možete videti cenu, a ovde možete detaljnije pogledati kontejner. A kontejner po ovoj ceni sam našla guglajući i to je bio prvi pik na Google-u (možda ima i jeftinije, al’ nisam tražila). Kad je Beograd mogao da puca keš i na druge gluposti (npr. Prvo su isekli zdrave Platane, pa ih zamenili mlađim srodnicima – a sve to je bilo totalno nepotrebno), onda mogu da se isprse i za ove kontejnere, koji su jeftiniji od Platana (rekla bih, mada možda grešim…).  Sem toga, verovatno daju i popust kad se naruči veća količina (to je normalno u poslovnom svetu).

Međutim, kontejner za odlaganje otpada može da bude i daleko jeftiniji od 414$. U Kragujevcu koriste proste korpe u koju građani ubacuju plastični otpad. Evo kako to izgleda:

Kao što vidite na slici, to je obična pletena žica razvučena oko metalne konstrukcije. Rekla bih da proizvodnja ove korpe na veću količinu ne bi bila više od 50€ po komadu (možda i jeftinije, al’ nisam u tom poslu, pa čisto laički rezonujem).

E, sad, može se jedna ovakva korpa obložiti i plastikom, pa u nju da ide stakleni otpadni materijal, a može se napraviti i treća vrsta u koju bi se ubacivala bela tehnika, npr. U svakom slučaju, za početak nije loše, bar da se ratosiljamo plastike (plastična ambalaža se i najviše koristi).

A zašto sam zapela oko reciklaže?

Zato što je plastici potrebno da se razgradi prirodnim putem od 100 do 1000 godina. Ako pričamo o klasičnim plastičnim kesama, onda je period razgradnje od 400 do 1.000.000 godina! Ako rešite da spalite 4 i slovima: četiri plastične kese, potrošićete onoliko kiseonika koliko je potrebno odrasloj osobi za ceo dan!

Kad smo kod stakla, onda bi valjalo reći da se stakleni otpad nikada ne razgrađuje. Da, da, ako bacite staklenu flašu, ona se može polomiti, ali staklo se nikada neće razgraditi. Zar nije bolje reciklirati stvari od stakla, nego ih bacati? Kad recikliraš staklo opet dobiješ flašu, čašu, vazu…  Ako se to ne uradi – ubijaš Prirodu!

O reciklaži papira mislim da je suvišno i govoriti… Nadam se da je svima jasno koliko nam je drveće neophodno, zar ne?

Šta se reciklažom postiže?

 • štednja sirovinskih resursa
 • štednja energije (a dobija se dodatna energija sagorevanjem materijala koji se ne recikliraju)
 • zaštita životne sredine
 • otvaranje novih radnih mesta

Možda sam malo konfuzna, ali hoću da kažem sledeće:

niti su kontejneri/korpe za reciklažu skupe (iako to vole da nam plasiraju), niti je teško ratosiljati se divljih deponija…

Potrebno je samo da svako radi svoj posao i problem rešen. E, sad, zašto pojedinci ne rade svoj posao – i sama bih volela da znam…

Advertisements

2 thoughts on “#reciklaža

 1. Tasha says:

  Mi u Nisu imamo kontejnere za plastiku vec godinama. I to izgleda slicno kao ovaj iz Kragujevca, samo su okrugli. A pre dve godine, recimo, smo dobili i za metal. To lici na obicne kontejnere, samo su plasticni, i za rupama gore za ubacivanje limenki itd. Samo bih volela da dobijemo papir, bio otpad, a i neko mesto gde bismo odlagali elektronski i hemijski otpad.
  Bas me cudi da u Beogradu nema kontejnera za plastiku, mi ih stvarno imamo vec dosta dugo.

  • Constrictoria says:

   Ima ih sporadično, ali ni približno dovoljno. Tu i tamo se primeti po neki. Kragujevac je kompletno pokriven (verovatno je tako i u Nišu). Poenta priče je da to uopšte ne mora da bude skupo rešenje, kako se obično prezentuje, već i da obične korpe (kao ove u KGu) mogu da rade posao…

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s