Zero Tolerance 4 Bullshit

Čitam danas po raznim portalima da sutra zvanično polažu zakletvu UterivačiDugova. Sve zamišljam da će zakletva zvučati ovako:

Danas kad postajem Uterivač,
dajem UterivačkuReč,
da ću marljivo uterivati i pretiti dužnicima i
biti dobar partijski drug,
da ću se zalagati da iz dužnika isišem i poslednju kap krvi,
poslednji komad dostojanstva i neispravnog Stojadina iz garaže…

Prethodna vlast se ponašala odvaljeno od sveta. Iskreno, mogu da razumem da su izgubili vezu sa realnošću. Kad imaš platu od 1000€, pa na gore, naravno da ne možeš ni da zamisliš u kakvoj je situaciji onaj ko ima platu od 250€ (a to jeste prosečna plata u Srbiji, šta god Statistika govorila, jer svi znamo da je Statistika velika kurva, d’izvinete na rečniku).

Kako stvari stoje u prosečnoj srpskoj porodici?

Mama ne radi (jer niko neće da je primi zato što je MAMA), tata radi za platu od 200 do 300 eura (uzmimo prosek 250€). Mama i tata imaju samo jedno dete, jer su svesni da za drugo nemaju finansijskih mogućnosti ni u najavi. Šta više, i jedno dete im predstavlja povelik trošak, jer PDV na dečju opremu nije ukinut, a cene su povećane za otprilike 30% na konto ukidanja tog istog PDV-a. No, detetu je potrebna i hrana „za velike“, kao što su hleb, banane, narandže, paradajz, zelena salata, krompir, meso… a na ovu hranu PDV neće biti ukinut. Mama i tata dolaze do zaključka da im dečja oprema i ne predstavlja toliki problem, koliko garderoba, obuća i hrana…

Pored brige o detetu (koja je primarna u svim porodicama), tu su i elektrodistribucija i ostale komunalije. Mama i tata dolaze do zaključka da:

a) mogu da plaćaju komunalije, ali da budu bez hrane čitav mesec;
b) ne plaćaju komunalije i hrane se kako tako, a ako udeli koji dinar rodbina, da se zapušavaju rupe…

Ponoviću opet:

Iskreno mislim da političari ne znaju kako je običnom građaninu.

I zato se pridružujem akciji AnonymousSrbija i iz sve snage podržavam

predlog zakona koji bi svim političarima ograničio platu na veličinu prosečne plate u Srbiji.

Samo na ovaj način bi bili svesni naših svakodnevnih borbi!

Pa, šta oni misle? Da ljudi namerno ne plaćaju račune i izbegavaju druge obaveze? Neće biti. Prosečnog Srbina mogu uterivači da istresu iz gaća – džaba kad nema odakle! To što će mu uzeti kauč star 15ak godina i još stariji frižider i šporet ne rešava problem. Problem je sistemske prirode:

Kada bi građaninu i njegovom supružniku omogućili radna mesta, mesto u vrtiću po razumnoj ceni za njihovo dete, ograničili marže uvoznika na razumnu meru – da vidite kako bi se računi plaćali, a preteklo bi, bogami, i za neki mini odmor (da ne vidi dete more prvi put sa 18 godina).

Da li ste, gospodo političari, svesni koliko je narod siromašan?

To što kažete da jeste, ne znači da shvatate do kojih granica ide siromaštvo. Zato apelujem da se uzme u razmatranje i izglasa zakon, koji bi Vam platu sveo na prosečnu platu građanina Srbije! Pa, da vidimo kako ćete vi, onda, kalkulisali…

Ponižavati, već ponižene građane, ne može da ispadne na dobro. Da me ne razumete pogrešno: niti slutim, niti pretim – prosto razmišljam. Kako uplašiti osobu, koja zaista više nema šta da izgubi? Mislite li da će se takvi uplašiti raznih pretnji? Neće. Osoba, koja nema šta da izgubi, ponašaće se iracionalno… Kao što je onaj deda potegao pucaljku u Novom Pazaru na SekačeStruje, tako može sutra neko da potegne ciglu, tiganj ili nešto ozbiljnije na razne uterivače. Zašto? Zato što više nema šta da izgubi… Izgubio je posao, život – sve ste mu uzeli svojim maestralnim potezima.

Ali, naravno, vi niste ništa krivi. Ne valja ovaj narod – političari su dobri. Ma, narod treba komplet zameniti i onda bi zemlja procvetala, je l’ tako?

Da se ja pitam, svim sadašnjim političkim akterima bih zabranila bavljenje javnim poslom doživotno, a neki bi mi radili u tuzlanskom rudniku soli: napravi se dil sa Tuzlom – mi vama besplatnu radnu snagu, vi nama besplatnu so i bog da nas vidi. Državu bih prepustila narodu.

Iako Boris Tadić reče pre neki dan da narod ne razume politiku i političke odluke, a Mićunović da je narod kriv i nevaljatan – ja bih ovoj dvojici rekla sledeće:

Nisam ja povampirila SPS, nego vi. Šta sad kukate? Nisam ja uvlačila u vladu dokazanog rasturača istih – nego vi! Budalaštine, koje ste pravili zaista su nerazumljive svim bićima sa minimalnim misaonim procesom! I na kraju: vi ne razumete svoje građane. Tačka.

Jeste, bila sam ŠareniGlas.  Nisam mogla da dam glas na državnom nivou opciji, koja se demokratijom bavi samo deklarativno. I Đilasu se ima štošta spočitati, ali njegovim radom mogu samo hejteri da kažu da nisu zadovoljni. Zameram mu što će da uvuče u vlast LDP i URS, koji nisu u Beogradu prešli cenzus; ali zato ima moj naklon zbog mosta, zbog uređenije infrastrukture, novih tramvaja, pa i parkinga u mom komšiluku. Šta ovo govori? Da bi beogradski odbor trebalo da vodi kompletan DS, jer su nešto konkretno uradili. Nemoguće je da na lokalnim izborima Đilas oduva Vučića, a na predsedničkim Nikolić Tadića. Glasači su nešto poručili Demokratskoj stranci.

Iskreno, mislim da bi velika greška bila tutnuti Tadića na mesto premijera. Ubeđena sam da će u tom slučaju za 4 godine, na narednim izborima, DS da se bori za cenzus…

Pa, valjda i u tom DS-u ima još sposobnih ljudi, sem ovih dosadašnjih pametnjakovića!? Ako nema – ne valja im pos’o…

Ako se nismo razumeli, da razjasnim na kraju:

Za ovakvu situaciju u zemlji gde je svaki dan borba za goli život krivim demokrate i njihove koalicione partnere. Delom su stvari ovoliko loše, jer su totalno gluvi za vapaj unesrećenih građana. Oni prosto nemaju razumevanja i nemaju pojma kako to izgleda živeti sa prosečnom platom.

Zato, gospodo političari,

shvatite da su vam građani dali vlast, ali ne i moć da vladate njima.

I ne tražite krivicu u nama – potražite je u sebi samima…

Note:

Ne podržavam nikoga – ni leve, ni desne. I Just Have Zero Tolerance 4 Bullshit. Tačka

 

 

Advertisements

One thought on “Zero Tolerance 4 Bullshit

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s