Slučaj građanke J. – nastavak

Već sam pisala o svojoj prijateljici, Građanki J. Da, to je ona ista osoba, koju terete za krivično delo, iako ga nije počinila. Podsećanja radi:

Moja prijateljica, Gađanka J., je kupila polovan auto 2009. godine u Subotici po preporuci poznanika. Carina i ostale papirne zafrkancije su odmah išle na njeno ime. Postupkom se bavila agencija iz Subotice. Građanka J. je dobila sve papire, srno na belo i sa njima otišla u PU Sombor da registruje auto. Auto je registrovala bez problema. Naredne godine, 2010., Građanka J. registruje auto. Nakon mesec dana iz PU Sombor joj javljaju da su tablice poništene, jer je punomoć falš.  (Tekst o njoj možete da pričitate ovde.)

Radnja se nastavlja:

Građanka J. se danas srela sa tužiocem.  Kako je bilo, ne pitajte. Ovo su njene reči:

Predloži mi tužilac nagodbu: da dam 100.000, dinara u humanitarne svrhe ili da obavljam 6 meseci društveno korisnog rada u komunalnom preduzeću… 100.000,00 dinara mi je 6 meseci plate, a društveno korisni rad ne mogu obavljati, jer svaki dan radim za tu jadnu platu… I tako…  Čekam opet poziv, ovaj put od sudije, pa idem na sud.  Bi joj, kao, žao, što mi je plata mala, što mi je mm nezaposlen, što sam podstanar, što imam troje sitne dece… kao žao….

Ono nejasno je sledeće:

Zašto se vlasti ne pozabave agencijom, koja je Građanki J. sređivala papire za auto?

Ona je toj agenciji platila nadoknadu za uslugu, pa su i sve eventualne nepravilnosti (ako ih ima), potekle od zaposlenih u toj agenciji, odnosno od odgovornih lica/firme. Zašto ne ganjaju tu agenciju, nego pošten svet, koji nema ama baš nikakve veze sa eventualnim malverzacijama?

Da li majka troje dece, hranilac porodice i podstanar treba da robija zbog nekog krimogenog dela, koje nije počinila? Da li joj se treba otimati novac, koji nema, za delo, koje nije počinila? Da li bi, Građanka J., trebalo da ide u zatvor, zbog nemarnosti i kršenja zakona nekih drugih osoba?

A ta agencija i zaposleni u njoj, sa vlasnikom na čelu – šta je sa njima? Je li policija bila revnosna, pa ih ispitala? Jesu li ti ljudi zaštićeni k’o beli medvedi? Da li imaju vezu i ko ih štiti? Zašto zbog njih ispašta pošten svet?

Građanka J. nema novca za advokata.

Građanka J. nema vezu.

Građanka J. nema za mito.

Svaka eventualna pomoć, koju možete da joj ponudite je dobrodošla.

Najlepše vas molim da, ako ništa drugo, bar proširimo priču o njoj, pa možda i stigne do nekoga, ko joj može pomoći… Ovoj ženi je pomoć očajnički potrebna!

Danas je Građanka J. žrtveno jagnje.

Sutra će biti neko drugi…

Pesma preuzeta sa: Wikipedia

 

 

 

Advertisements

One thought on “Slučaj građanke J. – nastavak

  1. AlexD says:

    Ne bi taj pruzao nagodbu od 100.000 dinara da je ima u saci (ili da mu je stalo do gradjanke). Mojne da zuri, da priznaje krivicu bezveze kada ce ionako dobiti istu ili manju cifru na sudu ako je osude jer je majka troje a usput i blizanaca (mada zivimo u banana drzavi).

    Kod advokata odmah, ne razumem zasto to nije radjeno i ranije, imali ili nemali srestava… Ako ih je vec 200 prevareno, kako niko nema iskustva sa tim tuziocem/sudom, sta se desava tu?

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s