Spinovanje stvarnosti

Dugo već ništa nisam napisala. Nije to zbog toga što nemam šta da kažem, već zato što je tema previše. Tokom dana izgorim više puta, zbog nečega što čujem/vidim. Nekako mi ne ide svakodnevno štancovanje tekstova, pa zato ćutim… Međutim, ima već neko vreme kako razmišljam o jednoj temi, koja mi ne da mira. Razmišljam o spinovanju stvarnosti.

Dobro, možda ćete pomisliti da sam prolupala ili nešto slično, ali verujte kad kažem da nam serviraju spin stvarnosti svakodnevno. Zar ne znate da je u Srbiji divno i da ispred svake kuće raste EvarskoDrvo, pa samo uberete kol’ko treba? priča vam zvuči besmisleno? Obratite pažnju na sledeće priče:

Pre neki dan se pojavila priča u medijima o uspešnoj mladoj mami. Ova mama ima troje dece (što je za svaku pohvalu), ima razrađenu firmu i izgleda kao zmaj. I sve je to ok. Ono što nije ok je činjenica da dnevne novine, koje su o njoj pisale, nisu napisale potpunu istinu. Naime, ova mama je završila faks, otvorila firmu, u međuvremenu rodila decu i napravila maltene uspešno poslovno carstvo. Kaže sama da radi 16h dnevno. Bavi se proizvodnjom i prodajom dečje garderobe.

Šta ne valja u ovoj priči?

U članku nije navedeno kako je došla do početnog kapitala, pa čitalac stiče utisak da se ona jednog dana probudila i rešila da će da bude uspešna poslovna žena, pucnula prstima i sve dobila na poslužavniku. Neće biti. Imam utisak da je ova priča povezana sa izjavom g. Tadića da bi svi trebalo da preuzmemo odgovornost za sopstvenu egzistenciju i upustimo se u privatničke vode; te izjavama da je spas u preduzetništvu. Međutim, ni g. Tadić ni ova uspešna mlada mama, ne rekoše da to nije uopšte jeftin sport… Naročito nije jeftin u početku, kad počnete da plaćate razne dažbine, pre nego što počnete i da zarađujete.

Pojavila se i priča u medijima da je neki poljoprivrednik izgubio par hiljada eura (čini mi se da se beše govorilo o toj cifri), baš u vreme poslednjeg protesta poljoprivrednika. Ne znam vama, ali meni je ova priča, u najboljem slučaju nategnuta… Hoću reći, poljoprivrednici se bore za svoja prava, potražuju od države pomoć i novčanu podršku, jer nemaju i onda, odjednom – BAAAAAAAAAAM! Eto, poljoprivrednik je izgubio par hiljada eura, pa mu je vraćeno. Šta je poenta? Da poljoprivrednici imaju novac, al’ da gamadi nije dosta? Da li bi trebalo sad svi da dreknemo „Pu, gamadi! Od mene bi da otimate!“ i time urušimo kredibilitet akcije, koju su ovi ljudi pokrenuli?

Iako je kriza (doduše u Srbiji je kriza zadnjih 20 godina: i moralna i materijalna), sve neki običan svet gubi velike svote novca; a još običniji svet pronalazi te svote, pa pošteno vraća. Prvo su novac nalazili obični građani, a u poslednje vreme se primećuje i porast uniformisanih lica: policajci, parking kontrolori… Najsmešnije je što su za policajca, koji je našao novac, pa vratio građaninu, koji ga je izgubio, tražili da mu se dodeli nagrada (da l’ novčana il’ samo značkica – nisam skontala). Heeeeeelloooo, ima li koga? Nagradiće se osoba, koja je radila svoj posao? Zašto bi dobio nagradu za nešto zašta svakog meseca prima platu? Molim pametnije da mi objasne to. Kao i činjenicu, kako to u Srbiji ljudi, koji nisu tajFuni, gube svakodnevno tol’ke pare.

Pohapšeni i silni kriminalci u poslednje vreme. Ma, čini mi se da ih je više uhapšeno za poslednja dva meseca, nego u protekle četiri godine! Može biti da grešim, i da sam se pretvorila u zadrtog TeoretičaraZavere, ali meni se čini da su ovi krimosi čuvani kao kec u rukavu za predizbornu kampanju. Ako grešim, duboko se izvinjavam svim čitaocima… Ne mogu se oteti dojmu da su svi srpski lopovi članovi „Pink pantera“ (eto, lanula sam i neću više).

No, bitno je da dobijamo „Delta shopping planetu“. Valjda je to nešto slično tržnom centru, samo mnogo veće. Ovo je značajna vest, jer sad tamo možemo da trošimo sve one pare, koje imamo i koje gubimo svakodnevno. Pa, bolje da se taj keš sliva u džep TajkunaSerBskog, nego da ga gubimo po pumpama i ulicama, ne?

A kakva je stvarnost u Srbiji?

Osvrnite se oko sebe: imate li u okruženju, bar 4 osobe, koje zbog nečeg ne brinu? Koje ne krpe kraj sa krajem? Viđate li pretežno opuštene, nasmejane, bezbrižne i vesele ljude, dok šetate ulicom? Ako je vaš odgovor NE na postavljena pitanja, eto vam odgovora.

A šta možemo da uradimo?

Tužno, ali istinito: skoro, pa ništa. Mada, svi iz predizborne kampanje vrište da će baš oni promeniti stvari na bolje. Kad bi neko pao u Srbiju, ‘ladno bi pomislio da se jedna stranka kandidovala za izbore i to stranka, koja je bila u opoziciji. Sve stranke i ostale političke opcije nude izlazak iz krize, oživljavanje privrede i sveopšti socijalni boljitak. I svima je prethodna vlast kriva: i onima, koji su je činili; a i onima, koji su se igrali opozicije. I svi oni imaju bolja kadrovska rešenja od prethodnih i svi oni kažu da će nam baš sa njima biti bolje…

Gospodo političari (ako se političar uopšte može nazvati gospodinom),

nemam vremena za vaše kampanje, spinovanje stvarnosti i lažna obećanja.

Nemam, jer zaista jesam obična žena. Obična žena, koja ima dvoje dece, a nikoga da joj pripomogne;  firmu, koja se ne može takmičiti sa firmom one uspešne žene sa početka teksta; nemam šta ni da izgubim, jer sav novac ostavim na hranu, pelene, odeću i obuću za decu i račune; a male su šanse da i nađem koji dinar na ulici, jer u mom Univerzumu žive skromni ljudi, poput mene, koji troše novac na slične stvari kao i ja…

Vaši spinovi na našu stvarnost su totalno neefikasni. Ne možete nam zamazati oči i ubediti nas da živimo u WonderLand-u. Ne možete nam prodati bajke, jer smo ih davno prerasli…

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Spinovanje stvarnosti

  1. Darko says:

    Ja se zaljubio, svaka cast! Slucajno preko Anonimusa i ostalih grupa na fb dosao na tvoj sajt i zadnjih dana evo procitao 5,6 tekstova. Sve je apsolutno tacno, u rec! Ja sam i mislio da pisem takve tekstove, ali ti razmisljas i pises prakticno isto kao i ja, tako da nema potrebe u ovom trenutku.
    Treba tvoje tekstove da cita sto veci broj ljudi….

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s