Jednaki i jednakiji

Zakon bi trebalo da važi za sve, zar ne? Verovati u nešto takvo nije Utopija… osim, ako niste žitelj Serbistana. Ovde Zakon postoji, važi za sve, svi su jednaki, ali ima i jednakijih. Tako imamo neformalne, a ne nelegalne objekte; tako neko ima 150.000,00 RSD za struju i EPS ga ne dira, ali nekoga sa dugom od 7.000,00 RSD odseče; tako Infostan toleriše dugove od TristotinjakHiljadaSrpskihDinara, a neke koji duguju par hiljada dinara utuži…

Prosto ne znam šta da mislim. Osetim se malo kao magarac, pa malo kao budala, pa se mnogo iznerviram i tako u krug. Znam ljude kojima su primanja značajno manja nego CelebrityFacamaSrbije, pa se nategnu da plate uredno mesečne komunalije. Poznajem i one kojima su primanja takva da presipaju iz šupljeg u prazno, po principu: ovaj mesec plaćam Infostan i struju, a preskačem fiksni i kablovsku – narednog meseca ne plaćam Infostan, al' da platim fiksni… i tako redom. Znam i one koji su imali nesreću da nemaju para, pa im je isporuka struje uskraćena…

Interesuje me kada će se prekinuti sa tim fazonom: svi su jednaki, ali ima i jednakijih… Običaj je da se u predizbornoj kampanji uradi KaoČistka među kadrom partija na vlasti. Geknu neki iz MiddleManagement-a sa nekim opakim prefiksima poput dr, mr, sci… tako valjda stranke pokazuju da čiste kukolj iz svojih redova. Bitno je da se glavne zverke i finansijeri ne diraju. No, kako živimo u Serbistanu, gde je značajan deo pučanstva funkcionalno nepismen (i opet: F U N K C I O N A L N O  N E P I S M E N), ove ŠareneLaže daju efekta. No, Serbistan nije bez onih koji razmišljaju svojom glavom (mada su u manjini) i koji ne nasedaju na ovaj bedni marketinški trik.

Pošto volim da mislim da pripadam ovoj maloj grupi slobodnomislećih, želim i da dobijem odgovore na neka pitanja:

Kako može da se desi da persona, poznatija kao Slobodan Živojinović, duguje Infostanu 98.000,00 RSD, a da ovo javno preduzeće ne potegne tužbu protiv njega? Isto pitanje postavljam i što se tiče persone, poznatije kao Željko Joksimović, a koji ovom javnom preduzeću dođe 310.000,00 RSD.

Zatim, kako može persona, poznatija kao Lukas Aca da duguje, ni manje, ni više, nego VIP-u račun za telefon od 215.504,00 RSD, kad je isti taj VIP poznat po tome da prekida odlazni saobraćaj bude li malo veći iznos, što sam osetila na svojoj koži u porodilištu, kad je svako malo Sunašce morao da trči i uplaćuje po 1.000,00 ili 2.000,00 RSD, da bi mogli da komuniciramo nesmetano. A komunikacija je bila neophodna, jer se stanje beba menjalo iz sata u sat, pa su im trebale benkice, pa pelene, pa kreme, pa meni svašta nešto – čiste spavaćice i ostalo… I eto, meni VIP nije hteo da izađe u susret, da me pusti da koristim telefon normalno, jer „samo poštuju pravila kuće“ kako rekoše. Za razliku od prethodno navedene osobe nemam skandale u biografiji, nisam poznata kao korisnik psihoaktivnih supstanci, nisu mi lomili noge zbog dugova i nikad nisam dugovala VIP-u. Eto, vidim da je on značajniji korisnik ovoj mreži, iako im duguje silne novce, od svih ostalih, kojin uredno izmiruju obaveze… Za njega verovatno važe neka druga PravilaKuće…

Zašto se iligelna/nelegalna naselja nazivaju neformalna? Neko je uzurpirao nešto što nije njegovo i sklepetao neki kućerak (a ima i nelegalnih vila) i onda se kaže da on živi u NeformalnomNaselju. Vodeći se tom logikom, kad bih razapela šator i parče gradske imovine proglasila svojom neformalnom naseobinom – šta mislite koliko bi trebalo vlastima da me uklone, a pritom i zatvore u vrlo formalni pritvor?!?

Kad smo kod pritvora, neko proneveri/ukrade milione, kao persona, poznatija pod imenom Svetlana Ražnatović ex Veličković i zaradi nanogicu, a neko ne plati hleb i mleko, pa zaglavi apsanu. Ima i onih koji bi u formalnu ustanovu tipa zatvor vrlo rado išli, kao što je persona poznatija pod imenom Kiki Lesandrić, jer vrlo otvoreno kaže da neće da plati dug 17.420,00 RSD preduzeću ParkingServis, nego da želi te pare da odrobija u Padinjaku, jer se ne slaže sa pravilima poslovanja te kuće… ima još ljudi koji se ne slažu sa poslovanjem ovog preduzeća, al' se ne zovu Kiki, pa moraju da plate.

I kakvu poruku šalju ovakve pojave nama, urednim platišama svega i svačega? Da smo kreteni? Budale? Da je ok ne plaćati, ako si NekiCelebrity? Zašto je neki kafanski pevač više celebrity od mog pekara, koji jedva sastavlja kraj s krajem? Moj pekar je vrlo poznat čovek u našem kraju. Evo, molim Infostan da mu se skine sa grbače i molim VIP da mu dopusti da napravi račun od 200 i kusur hiljadarki. I gospođa koja čisti zgrade je celebrity, jer je svi iz kraja znamo. To je jedna čestita žena koja sama odgaja dvoje dece, radi za platu od 18.000,00 RSD, ide i po kućama da pegla, čisti i ona uredno plaća račune. Persona poznata kao Slobodan Živojinović je uz prasak smeha rekao novinarima da ne plaća Infostanu, jer „nemamo para!”

Razumem da su stranke prezauzete IzbornomKampanjom i da im se, generalno, hebe za običnog čoveka. Pučanstvo je bitno samo na dan izbora… E, pa, nedragi moji političari, pobedu će odneti oni koji će se potruditi da svi zaista budemo jednaki pred Zakonom. Razumem da je u predizbornoj kampanji svaki dinar bitan i da ovi celebrity-ji daju koju paru tu i tamo na kampanju, al’ mi vas biramo.

 I sve dok mi se zajedno sa celebrity-jima smejete u lice – niko od vas neće biti moj izbor.

Ovim putem želim da poručim pomenutim CelebrityPersonama, političarima i Serbistanu sledeće:

SRAM VAS BILO!

Advertisements

11 thoughts on “Jednaki i jednakiji

  1. ja mislim da nisi u pravu, recimo ovi dugovi infostanu su vreovatno za svega nekoliko meseci unazad, ne verujem da boba plaća mesečno manje od 30.000, ili kad neko napravi račun za telefon 215.000, to znači da je ogromnu sumu do sada već uplatio, i takavom potrošaču bi svaka firma tolerisala ovakvo ponašanje, jer ima interes da ga zadrži. jedna strana banka iznajmljuje vilu na dedinju za svog direktora, gde je infostan mesečno 298.000din :), naravno da će da kalkulišu sa plaćanjem

    u krajnjoj liniji, svi oni imaju dosta novca i platiće te račune, ali ne treba forsirati egalitarizam i uranilovku u ovom smislu.

  2. Хвала на труду и студиозном линковању.

    Последња реченица ти је пун погодак. Искрено, ја волим да плаћам све на време јер волим да будем једнак. Било би ме срамота да сам “једнакији”. Било би ме срамота од оних других једнаких (фамилије, пријатеља) који комуналије троше на свој рачун.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s