BalkanLeaks

Juče sam imala čast i zadovoljstvo da budem učesnik krajnje zanimljive radionice Bleaks u galeriji O3on.

Šta je to Bleaks i čemu služi?

Svi znate šta je WikiLeaks. E, pa, BalkanLeaks je nešto slično. Naime, to je projekat napravljen da bi se podržala borba protiv organizovanog kriminala i političke korupcije na Balkanu. Ovaj projekat nam je predstavila Piratska partija Srbije (i veliko im hvala na tome).

Što se same radionice tiče, pa može se reći da je bilo malo, ali odabrano društvo. Žao mi je što nisu došli neki ljudi, koji su rekli da će doći… Iskreno, žao mi je što nije bilo više ljudi, jer tema i sam projekat zavređuju punu pažnju. Momci iz Piratske partije Srbije su spremili odličnu prezentaciju, koja je obuhvatila i samo upoznavanje sa projektom, kao i detaljno uputstvo kako pojedinac može da dostavi kompromitujući sadržaj, a da ga to nikako ne dovede u opasnost. Da preciziram: prilikom postavljanja dokumenata ni admini BalkanLeaks-a ne mogu znati ko ih postavlja, ako se prati preporučeno uputstvo. Detaljno uputstvo za postavljanje dokumenata možete pogledati ovde.

Šta mislim o svemu ovome?

Smatram da je ovaj projekat više nego neophodan. U društvu, gde svi znamo da ima korupcije i kriminala, ali gde izostaju dokazi za iste, ovo je način da se javno progovori, ukaže i dokaže njihovo  postojanje. Želim da verujem da će vrlo brzo izaći neke stvari na svetlost dana. Kad kažem NekeStvari, ne mislim na neke KonkretneStvari, koje su predmet moje znatiželje, već na stvari generalno. Uspeh je i da pekar podigne dokument kojim dokazuje da mu vlasnik pekare narušava zakonom zagarantovana prava. Da ne pričam koliko bi značajno bilo kada bi se neki državni službenik odlučio da nešto značajno pošalje…

Ono zbog čega sam malo skeptična jeste stanje svesti u Srbistanu. Strah od OnihOdozgo kao da nam je upisan u genetski kod. Mislim da će i neki, koji su u mogućnosti, da dostave kompromitujuću dokumentaciju biti previše uplašeni da to urade. S druge strane, postoje i oni, koji takvu dokumentaciju mogu koristiti u lične svrhe (npr. ucena).

However, nadam se da će, u početku stidljivo, a kasnije i u mnogo većem obimu da se pojavljuje dokumentacija u vezi sa našom stvarnošću. Da neke stvari neće ostati na nivou lokalnog trača…

Iskreno verujem u Bleaks.

 

 

Advertisements

9 thoughts on “BalkanLeaks

 1. Pitanje nalepnica je jednostavno, Blaeks je bio na jednoj promociji, upitao može li da uzme neku količinu i dao sam mu. Simple as that. Institucionalni odnos Piratske partije i LoCo tima ne postoji.

  A sa druge strane ideja nalepnica je da se dele, da dođu do što većeg broja korisnika i da postanu lep ukras na njima.

  E sad, @AleAngel, druže moj, polako, Ubuntu je sav – sloboda, ukoliko neka partija želi da podrži FLOSS i Ubuntu – super, sjajno, divno, to ne znači da ću automatski podržati tu partiju na izbora, samo znači da će mi biti simpatičnija, ali ništa više. Ukoliko su seronje na drugim poljima mogu da se pozdrave sa mojim glasom, pa makar terali Ubuntu i na šporetu. Uostalom zanimljiva je, veruj mi, korespodencija sa pojedinim partijama, ali na bilo kakav pritisak odgovaramo jednostavno – nas zanima FREE Softvare i ništa druga, na tom polju možemo da sarađujemo sa svima.

  A što se Piratske partije tiče, imaju moje poštovanje i podršku, nevezano za nalepnice, i da nisam bio u prilici da razgovaram sa Blaeksom bilo bi tako. Slobodne informacije = slobodno društvo.

 2. Lepa zamisao, ali me interesuje onaj deo iza paravana: kada neko pošalje dokument šta se dešava onda? Da li imamo ozbiljnu instituciju koja će da odreaguje na kompromitujući dokument? Jbg… 😦

  • Constrictoria says:

   Kad počnu da se pojavljuju dokumenta, vremenom će morati da se pojavi i prava institucija, jer drugačije neće biti ni države…

 3. AlaAngel says:

  Izvini što ti nisam odg. na poslednje nekoliko pitanja, imao sam nekih kontakta sa ljudima iz piratske partije, baš na nekom predavanju u ozonu, iskreno totalno sam vezan za FLOSS, akcije koje to podržavaju samim time su podržane i sa moje strane. Takođe žao mi je što nisam moga da prisustvujem u petak, 19h, jer sam jarko želeo da vidim kako funkcioniše I2P protokol i ostale stvari vezane za BLeaks, ali biće još druženja vezanih za slobodan softver pa možda razmenimo i po neko iskustvo.

  • Sunašce says:

   Nisam bio tamo pa ne mogu da ti odgovorim iz prve ruke, ali izgleda da traze isto sto i KDE, Slackware, fsf.org i ostale nalepnice. Slobodan, besplatan software i tako to, a cini mi se da se Piratska partija zalaze za upotrebu istog. Mislim da je to u pitanju. Drugo, ovo nije bila promocija Piratske partije nego BalkanLeaks-a.

  • Constrictoria says:

   Da razjasnimo u startu:

   ovo nije bila promocija PiratskePartije, nego BLeaks-a.

   A sad odgovor na tvoje pitanje (posebnu pažnju obratiti na tačku 15.):

   Piratska partija Srbije je pokret grupe građana za zaštitu osnovnih građanskih sloboda i to redom
   1. pravo na slobodnu i otvorenu komunikaciju
   2. pravo na slobodu izražavanja
   3. pravo na privatnost
   4. pravo na mesto za život
   5. pravo na zdravu životnu sredinu
   6. pravo na hranu
   7. pravo na energiju
   8. pravo na znanje i obrazovanje
   9. pravo na posao
   10. pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje
   11. pravo na kulturni razvoj
   12. zalaganje za sekularnu drzavu
   13. zalaganje za transparentnost organa javne uprave, institucija i preduzeća koja su u vlasništvu države
   14. zalaganje da sva intelektualna dobra (softver, knjige, muzika, filmovi) koja se stvaraju i razvijaju sredstvima iz državnog budžeta budu u javnom vlasništvu
   15. zalaganje za jednaku zastupljenost softvera otvorenog koda u obrazovanju

   Ako i dalje smatraš da Ubuntu sticker-ima nije mesto gde i Piratima, najljubaznije te molim da im svoj protest uputiš na:

   piratska.partija.srbije@gmail.com

   Nego, ne reče ništa o temi bloga – šta ti misliš o BLeaks projektu… Pa, da te pitam. 😀
   Da li ga smatraš korisnim? Da li ti se dopada? Misliš li da će projekat promeniti nešto u našoj sredini? Kakva su tvoja očekivanja po ovom pitanju?

   • AlaAngel says:

    Ovo što si navela zalaže se 99% partija koje postoje. Moje pitanje o tome šta nalepnice Ubuntu Srbija rade tamo odnosilo se na to da li Ubuntu Srbija kao lokalna zajednica daje neku podršku piratskoj partiji, ništa više.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s