Malo morgen

Što bi rekao naš blagopočivši veliki vođa: Malo morgen! To je do sada bilo jasno svima nama sem ekipi na vlasti (u kojoj je i mali od palube gore pomentutog velikog vođe koji je popio po labrnji 1999.). Sada je jasno i njima. Naša velika prijateljica iz EU (kako već tu ekipu iz EU naziva naš novi veliki vođa) je vrlo jasno predočila da možemo da se slikamo sa evrointegracijama ako ne pustimo Kosovo niz vodu. Lično, nemam problem sa tim. To mi je odavno bilo jasno. Imam problem sa laganjem političara-pilićara koji pokušavaju godinama da nam svima zamažu oči radi ostanka na vlasti. Nego, koje su nam opcije?

 1. Opcija Neobavešteni.Kosovo je Srce Srbije!!! Srbija se saginjati neće!!! UA EU!!! Samo moje mace da imaju Friskis, za sve ostalo ćemo lako. Glupost. Kosovo je izgubljeno ratom 1999. godine. Pre toga je lagano gubljeno raznoraznim ustavima, autonomijama i prodajom zemljišta Srba Albancima za velike pare.  Rat je došao samo kao verifikacija postojećeg stanja u kojem većinu stanovništava na Kosovu čine Šiptari koji Srbiju nikada nisu shvatali svojom zemljom. Jeste, taj rat je bio nepravedan (a koji je pa pravedan kada ga izgubiš), jeste, Šiptari su dobili državu na uštrb naše teritorije uz pomoć NATO pakta i sve ostalo što ide uz to. Realnost je da Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu već 11 godina, naravno, ako izuzmemo paralelne strukture vlasti koje ne rade ništa sem što srču ogromne količine novca. Ono što zagovornici ove teorije moraju da shvate jeste da teritorija izgubljena ratom je teritorija izgubljena do nekog narednog rata.  Takvih primera ima koliko hoćete tokom istorije. Ali, ne postoji primer da se neko vratio na teritoriju izgubljenu ratom filozofiranjem po nekim budžumburama svetskim. Znači Kosovo je kaput do neke naredne podele karata u svetskim okvirima u kojima će nama (nadam se) doći bolje karte i bolji igrači nego što smo ih imali (i imamo još uvek, na žalost) proteklih 20-ak godina. Šta nama ostaje praćenjem ove politike? Ništa. Kontrolu nad Kosovom nećemo povratiti. Sever Kosova će ostati u sastavu nezavisnog Kosova. Investicije će stati (predominantan procenat investicija i pomoći je došao iz EU). Naravno, tu je čuveni BRIK kao vlažni san zagovornika ove teorije koji se iznenada pojavljuje i spašava stvar. Međutim, taj isti BRIK zabole kursor za zemlju od par miliona stanovnika sa ekonomskim potencijalom lipsalog magareta.Imaju oni svoje probleme kao što su baziranje na ekstraktivnoj industriji ili kopiranje tehnoloških dostignuća zlog zapada. Mi tu nemamo šta da tražimo. Ili mislite da će Rusija ili Kina da se kače sa Amerikom ili Nemačkom zbog nas. How yes no. Da se razumemo. Nisam ja ljubitelj EU. Naročito evrozone za koju nemamo snage niti ćemo je imati u narednih 200 godina. ono što mi se sviđa jeste pritisak na ove naše bilmeze od političara da se ponašaju normalno i ukidaju neke nebulozne propise. Na primer blanko ostavke ili ovaj skorašnji pritisak za rešavanje krupne korupcije.  Ove naše patološke lopine se nikada nebi odrekle toga da ne postoji pritisak sa strane. Sve u svemu. Da li je ovo dobar put? Nije. Ovo je najgori put. Ostajemo bez svega i čamimo u partokratskoj državi u kojoj će se samo uvećavati državni aparat zbog privida zaposlenosti sve dok privreda ne pukne na sastavne delove i ne bude bila više u mogućnosti da izdržava horde pijavica u administraciji, a onda kreće kašnjenje u platama, penzijama itd i već dobro poznata spirala haosa.
 2. Opcija i Kosovo i EU. Kao što rekoh, ovo je utopija. Od toga nema ništa i spin doktori vladajuće koalicije će morati da zarade svaki evro da objasne neukom puku da nije sve izgubljeno i da nas veliki vođa i njegovi podrepci vode u svetlu budućnost. Sada je sve jasno i ostaje samo da gledamo kako će se btrgati i utrkivati u nesuvislim objašnjenjima i odbrani propale višegodišnje politike. Ovo je i vrapcima na grani jasno. Nadam se da je i Srbima.
 3. Batalimo Kosovo i napred, punom parom, u EU. Da li je to baš tako? Da li ste baš sigurni da je Kosovo poslednji uslov?  Ja nisam. Koliko sam do sada video kad god ispunimo jedan uslov svih uslova automatski se pojavi drugi. Ko nas laže? EU? Amerika? Ili ovi naši pilićari koji nemaju herca ni da kažu kolika će temperatura sutra da bude ukoliko će to da utiče na svemoguće procente.? Ili su i oni potpuno glupi, neobavešteni amateri koji bi da se igraju vođenjem države i našim životima. Odgovor ne znam. Znam da je Kosovo izgubljeno ratom i da ga nećemo povratiti u skorije vreme, ako ga ikada i povratimo. Kao ni Knin, Slavoniju i sve ostale delove u kojima smo bili dominantno stanovništvo a iz kojih smo proterani zahvaljujući gluposti naših vođa. Čak i da se desi neko čudo i da ga vratimo šta bismo radili sa milion i kusur potpuno nelojalnih stanovnika koji bi stalno pravili probleme. Da li je Srbija dovoljno snažna da se sa tim izbori? Nije. Srbija, ovakva kakva nema snage ni da reši neke mnogo jednostavnije probleme. Da li je gutanje ove poslednje gorke piliule kraj? Ne znam. Kao što rekoh nemam odgovor. Koliko god mrzeo političare pomalo mi ih je i žao. Generacije će sve njih pominjati u negativnom kontekstu i zauvek će ostati upamćeni kao ljudi koji su rasprčkali Srbiju. Pri tome ne mislim samo na Tadića i ekipu već na sve one koji su učestvovali u vlasti poslednje dve decenije, a to su sve ove spodobe koje se i dalje stalno vrte na TV ekranima. I Miločević i Koštunica i Nikolić i Vučić i Todorović i svi ostali. Ako se 500 godina propovedala laž o Brankovićima na Kosovu kao razlogu izgubljene bitke onda će se o svima ovima propovedati istina o uništenju Srbije.
Advertisements

3 thoughts on “Malo morgen

 1. Mogla si po meni tekst nazvati i “Gola Istina” nebi mnogo pogrešila. Stvarnost je takva i uvek je direktna posledica loše politike.
  Kosovo nije trebalo da ode, ne zbog nacionalnog identiteta i svega ostalog, nego recimo samo zbog toga sto je Srbija i Vojvodina i Šumadija godinama ulagala u njegov razvoj i ko će sad to da vrati Srbiji?
  Dugovanja za struju i mnoge druge resurse, fondove, kredite ….itd.
  Da ne pričamo i duploj administraciji, i u srbiji je ima previse a jos su morali i na Kosovu da postave zbog “našeg pitanja”…

  nadam se da će Srbija početi da igra barem tri poteza u napred ako misli da ikako opstane u vreme današnje ekonomije i naravno da počne nešto i da proizvodi a da uvoz svede na NULU

 2. Gorio says:

  Dopada mi se, i blisko mi je, tvoje vidjenje “Srbije danas”.
  Priznavanje Kosovske reralnosti, nezavisnosti, nama bi moglo doneti neke koristi kada bi imali vlast koja bi to umela da uradi.
  Na žalost kod nas je još na vlasti Miloševićev režim i dok taj kontinuitet ne prekinemo nema nam spasa. Pokušaj iz oktobra 2000 je na žalost je brutalno prekinut.
  Danas ja ne vidim neke snage koje bi na političkoj sceni, a i iza nje imale snage i novca da konačno završe Miloševićevu epizodu Srbije.
  Zbog toga ne verujem ni u bolje dane ni u EU budućnost Srbije.
  Ovakvi kakvi smo stvarno nismo za nigde.

  • Sunašce says:

   Da, šansa je davno ispuštena… Na žalost, koliko god dobru šansu da dobijemo mi ćemo već naći neki način da je uprskamo. Ovi sada što nas vode i oni koji imaju šansu da dođu umesto njih, pa, kukala nam majka sa svima njima. Nema tu ni EU ni Kosova ni boljeg života. Samo prazne priče.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s