Vruće: WikiLeaks -> Cables about Serbia

Kao uvod u ono što sledi, reći ću samo da izgleda da smo uvek bili zanimljivi stranim silama. Neki TeoretičarZavera bi svašta mogao da iskonstruiše na osnovu ovih leak-ova. Primećujem da među nekim ljudima koji su na netu vlada uverenje da WikiLeaks tesno sarađuje sa CIA, te da najnovije „curenje“ ima zadatak da nas posvađa sa Rusima (koji su, jelte, naša praiskonska braća). Prosto je neverovatno kako ljudski um uvek traži nešto iza… Što se mene tiče, dokument kaže to što kaže. Nema tu ništa ni ispred ni iza (linkovi ka dokumentima su na kraju teksta).

Smešna su mi vađenja političara (kako stranih, tako i naših) tipa „jeste, to piše, ali to je rečeno, pre ovog/onog sastanka“, „ne, ne, ne – ta izjava se izvlači iz konteksta i, zapravo, znači nešto drugo od onoga što mislite“ ili „to je pogrešna interpretacija“… WikiLeaks na čelu sa Assange-om je uveo jednu novinu – naučno novinarstvo. Šta to znači? Znači da se čitaocima prezentuje „sirov“ materijal, pa oni sami neka zaključe šta im volja. Mada, istini na volju, Assange uopšte ne tvrdi da je novinar, već sebe smatra borcem za slobodu govora. Međutim, kako je većini populacije neverovatno da na ovom svetu postoje i istinski filantropi, onda ga trpaju u novinare.

Kako stoje stvari sa našim medijama i leak-ovima o nama? Primećujem da su sada počeli intenzivnije da objavljuju. Čini mi se da je to zato što istinu, jednostavno, ne mogu da sakriju. Svako će da ode na Wikileaks i pročita cable koji ga interesuje. S tim u vezi, bilo bi glupo od medija (koliko god neslobodni bili) da to prećute, jer bi na taj način dokazali da i nisu baš slobodni (kako inače, većina njih, tvrdi). Već par dana vlada halabuka oko tkz. Glasnogovornika organizacije Anonymous – Coldblood (iliti Hladnokrvni, kako  ga naši nazivaju). Te on je ovo rekao, te on je ono rekao… Istina je sledeća:

kao što većina posetioca ovog bloga već zna (pretpostavljam da zna), organizacija Anonymous uopšte nije tako skrivena. Naime, moguće je chat-ovati sa njima, pa i postaviti koje interesantno pitanje na koje će oni odgovoriti. Nick-ovi sa irc-a na kome se ova družina & njeni sledbenici okupljaju, juče je jasno stavila do znanja da pomenuti wanna be hacker nije deo njihove grupe, a još manje osoba koja je zadužena za press, te nikome od njih nije jasno kako su mediji njegov iskaz uzeli zdravo za gotovo. U pitanju je čist senzacionalizam, ako i želja različitih zemalja da se ova družina raskrinka, jer im zadaju ozbiljne udarce.

Mada, ima jedna začkoljica što se Anonymous-a tiče: njihov pokret ne čine samo hacker-i.

Podršku im pružaju i obični ljudi, čak i oni koji nisu vični korišćenju računara. Kako? Jednostavno: napadi koji su se desili, desili su se uz pomoć običnih ljudi (mahom). Naime, da bi se učestvovalo u napadima koje su oni proteklih dana priređivali bilo je dovoljno imati programčić koji se po uputstvu pokrene. Do programa je moglo lako da se dođe – pa i na Twitter-u su letele informacije na sve strane: i o programu, i o metama, i kako pristupi irc kanalu… Ako baš želite da pratite Anon lika na Twitteru, link je http://twitter.com/#!/AnonOpsNet

Čini mi se da naši novinari (kao i druge profesije uostalom) ne koriste dovoljno napredne tehnologije, te su skoro uvek u raskoraku sa svetom. To što objave (to jest prevedu) ono što je Guardian ili Times ili CNN ili neko peti već objavio, nije novinarstvo, već obično preuzimanje vesti koje tu i tamo začine svojom upadicom. I opet dolazimo do činjenice da je srpsko novinarstvo operisano od istraživačkog novinarstva. Hello, guys, sve što treba da uradite jeste da pratite Twitter! Je l’ to teško?!?Pošto znam da senzacionalizam, ipak, ono što pokreće čitaoca, a da su Annymous nekima poput mitskih heroja, dok su drugima lupeži i bitange, ali da, svejedno, i jedni i drugi žele da saznaju šta se dešava sa njima, evo videa (koji je, u stvari, njihovo pismo svetu od sinoć):

httpv://www.youtube.com/watch?v=WpwVfl3m32w

Što se naših političara tiče, stvar je nepromenjena (i ova nepromenjivost traje dekadama unazad): politačari tu i tamo promrmljaju nešto, tek da bude da su rekli. To mi liči na dijalog tipa:

Je li zid beo ili nije?

Znate, može se reći da jeste, ali ako pogledate iz drugog ugla može se reći  i da nije. Ali, u svakom slučaju, može i ne mora istovremeno biti beo.

A šta Ameri kažu na neše političare i politiku uopšte? Pa, najnoviji cable-ovi na WikiLeaks-u kažu ovo:

1. Viewing cable 06BELGRADE1681, ICTY ACTION PLAN SCORECARD, OCTOBER 2006

2.Viewing cable 09BELGRADE399, SERBIAN GOVERNMENT HUNTING FOR MLADIC

3. Viewing cable 09BELGRADE765, SERBIA IN THE WAKE OF VICE PRESIDENT BIDEN’S VISIT

4. Viewing cable 09BELGRADE841, SERBIA GRAPPLES WITH RUSSIA RELATIONS IN ADVANCE OF MEDVEDEV

5. Viewing cable 09BELGRADE1222, SERBIA: WAR CRIMES AMBASSADOR RAPP HIGHLIGHTS IMPORTANCE OF

6. Viewing cable 10BELGRADE3, Post ICJ Opinion: Serbia to Continue Obstructing Kosovo

7. Viewing cable 10BELGRADE19, Serbia: Ambassador's First Meeting with President Tadic

8. Viewing cable 10BELGRADE25, SERBIA: AMBASSADOR’S FIRST MEETING WITH PRESIDENTIAL FOREIGN

9. Viewing cable 10PRISTINA84, KOSOVO CELEBRATES SECOND ANNIVERSARY WITH SUCCESSES AND

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Vruće: WikiLeaks -> Cables about Serbia

  1. kraka says:

    Nakon početnog oduševljenja Wikileaksom i nada da ćemo konačno saznati “istinu o svemu”, hvata me blago razočaranje. Očekivao sam da konačno počne da se razotkriva pozadina balkanske tragedije krajem XX veka, a ono ništa.
    Samo vrh ledenog brega. Samo već davno poznate činjenice, mantre “Mladić”, “Srbi-Rusi” i ostalo dosadno ispiranje mozga. Ni reči o pravim uzrocima ratova i ciljevima USA i pojedinih evropskih zemalja, o njihovim prljavim igrama kojih je bilo isto onoliko koliko i prljavih igara direktnih učesnika u ovim ratovima.

    Još uvek se pomalo nadam, ali svakog dana malo manje.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s