Modeliranje proizvoda

Ako želite da naučite modeliranje proizvoda u nekom savremenom programskom paketu i sa tim postanete konkurentni na tržištu rada, toplo vam preporučujem da blog uredno posećujete jer ćete imati prilike da vidite i naučite stvari koje vas ne uče na kursevima.

Ukoliko imate pitanja, nedoumica ili ne nalazite način da rešite neki problem, javite se i u najkraćem roku dobićete (nadam se) traženi odgovor. Trudiću se da ovaj blog bude sveobuhvatan i kvalitetan uz smernice za dalje napredovanje.

Sada se prelazi na onaj deo koji niko ne veli – TEORIJU! Ako vam je za utehu, teorije će biti samo u ovom blogu. Pa da počnemo!!!

Današnje tržište zahteva primenu raznih softverskih alata i tehnologija. Među njima ključno mesto zauzimaju sistemi za upravljanje životnim ciklusom proizvoda, odnosno PLM sitemi. Oni sadrže alate i tehnologije za projektovanje, analize, testiranje i izradu proizvoda.

Osnovni alati PLM sistema su:

 sistemi za projektovanje pomoću računara (engl. „Computer Aided Design – CAD“) – omogućavaju korisnicima fleksibilnost i prirodnost u radu. Takođe, omogućeno je i automatsko izvođenje operacija, prostorni prikaz modela proizvoda, rad sa standardnim elementima, brze i jednostavne modifikacije i sl,
 sistemi za računarom podržanu proizvodnju (engl. „Computer Aided Manufacturing – CAM“) – korisnicima je omogućeno projektovanje i simulacija obradnog postupka uz automatsko generisanje programa za CNC mašine, i
 sistemi za računarom podržan inženjering (engl. „Computer Aided Engineering – CAE“) – korisnicima omogućavaju analize i simulacije fizičkih karakteristika budućeg proizvoda.

Na osnovu prethodnog, zaključuje se da je primena ovih sistema ključni element u procesima razvoja proizvoda. Recimo, u okviru CAD sistema vrši se geometrijsko modeliranje proizvoda. Simulacija proizvodnog procesa podrazumeva korišćenje CAM sistema koji se zasnivaju na korišćenju geometrijskog modela proizvoda, odnosno CAD modela. Takođe, analize i simulacije, sadržane u CAE sistemima, podrazumevaju korišćenje CAD modela.

Obzirom da je znanje važan izvor učenja novih stvari, rešavanja problema, itd, došlo je do implementiranja KAx tehnologija (tehnologije zansovane na znanju) u okviru PLM sistema. Kako je poznato da računarsko predstavljanje modela proizvoda podrazumeva proces modeliranja, analogno tome i kreiranje znanja podrazumeva proces modeliranja primenom programskih jezika kao što su C++, C# i sl.

Postoje više PLM sistema koji su zastupljeni u današnjoj industriji, među kojima se navode Pro/Engineer, SolidWorks, Pro/Desktop, Catia,… U bilo kom od ovih softvera principi modeliranja su isti, odnosno kreiranje modela zasniva se na primeni modelskih formi, relacija i sl.

Pojašnjenje principa modeliranja (kroz primere) na osnovnom, a kasnije i na naprednom nivou, vršiće se primenom programskog paketa Catia. Ukoliko koristite neki drugi softver, prikazani primeri biće dobra vežba.

A ako želite da naučite da kreirate slične modele prikazane na sledećim slikama, predlažem da nas posetite i sledeće nedelje.

Advertisements

4 thoughts on “Modeliranje proizvoda

 1. Constrictoria says:

  ZimskaKraljice, vidim da smo slična struka. 😛
  Što reče Sinergija, “s velikim interesovanjem cu pratiti ovaj blog”

  trolČe malo:
  Sinergija, veliki pozdrav und cmok za tebe! 😀 Drago mi je da se o5 srećemo!

  • sinergija says:

   Draga Constrictoria… 🙂

   Drago je i meni da se opet srecemo, uz veliki uzvratni pozdrav, adresiracu ti i jedan zahtev…molim te, uz majcinske i poslovne obaveze, pisi i komentarisi kao do sada, volimo da te citamo!

  • Queen_of_Winter says:

   Baš mi je drago da ti se sviđa. Ukoliko imaš nekih pitanja ili nedoumica – tu sam da pomognem ako mogu.
   Inače, trudicu se da tekstovi, odnosno vežbe izlaze najviše za nedelju dana.
   😉 😉 😉

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s