Red Vitezova Templara – osnivanje i uspon 2.

U prošlom blogu (Red Vitezova Templara – osnivanje i uspon 1.) bilo je reči o samom nastanku Vitezova Templara. Ovde ću pisati o osnivanju Vitezova Templara u Engleskoj i Škotskoj.

Po osnivnju Vitezova templara Hugues de Payens je otišao i do Engleske (oko 1120. godine), kako bi tražio pomoć za krstaške pohode. Tada nije skupio neku veću sumu, ali je proširio glas o novom redu vitezova. Kada je na vlast došao kralj Henri II (1154. – 1189.), status Vitezova Templara u Engleskoj se znatno poboljšao. Kralj Henri II je garantovao bezbedan prolaz Vitezovima Templarima širom Engleske. Naravno, bili su oslobođeni i plaćanja bilo kakvih poreza i ostalih taksi. Henri II im je dodelio i zemlju širom Engleske: Hertfordshire, Essex, Kent, Warwickshire, Worcestershire, Salop, Oxfordshire, Cornwall, Lincolnshire i Yorkshire, uključujući i zemlju oko dvorca Baynard1

zemlja_dvorac_baynard

Vitezovi Templari su iskoristili “poklonjenu zemlju” i u okviru dvorca Baynard su napravili “okruglu crkvu”2, po ugledu na onu u Jerusalimu.

Ne samo da su dobili zemlju, već i pravo da imaju svog predstavnika u crkvi koji će imati veliki uticaj na crkvene poslove. 1185. godine dobročinstvom kralja Henrija II, dobijaju i (sada već čuveni) Novi Hram (New Temple). New Temple postaje njihovo glavno sedište u Londonu. 1200. godine Papa Inoćentije III oslobađa ih od svetovnog Zakona, tako da je Vitezovima templarima bilo nemoguće suditi ni po kom osnovu (čak ni za ubistvo). Vitezovi Templari si u ovom hramu, takođe, ozidali “okruglu crkvu”.

Sledeći engleski kralj, Ričard (1189 – 1199) je potvrdio ukaz Pape Inoćentija III.

Naredni engleski kralj, Džon (1199–1216) jedno vreme i bio rezident New Temple-a. U ovaj hram nije mogao da uđe tek bilo ko. Naime, Grand Master među Vitezovima Templarima je davao dozvolu za posetu hramu. U vreme ovog kralja, baroni Engleske su se pobunili, jer je Grand Master sedeo u Parlamentu kao primo baron. Međutim, kako je kralj Džon bio zadužen kod Vitezova Templara, nije mogao da izađe u susret svojim baronima. Oni su tražili da kralj Džon poništi neke odluke kralja Henrija II, a koje se tiču Reda Vitezova Templara. U ovom sukobu (1215) medijator je bio William Marshall (koji je kasnije postao i regent za vreme vladavine Džonovog sina, Henrija III.

Za vreme kralja Henrija III dobri odnosi sa Vitezovima Templarima su nastavljeni. Kralj Henri III je išao tako daleko u “prijateljstvu” sa njima, da je čak imao i ormar sa odećom u njihovom štabu. Što se samih ovlašćenja ovom redu tiče, kralj Henri III im je poverio vojsku, finansije, diplomatske misijke, čak je i razmišljao o tome da bude sahranjen u njihovom hramu.

Prva templarska kuća sagrađena je u Londonu. Prve mecene Vitezova templara su bili erl Robert de Ferreres, Bernard de Balliol, kralj Stefan od Engleske i kraljica Matilda.  

Otprilike u isto vreme kada su počeli da se stacioniraju i šire Engleskom, isto to se desilo i u Škotskoj. Hugues de Payens je ustanovio štab u Balantrodoch-u (današnji Temple). kao prvi dobrotvori ovog reda pojavljuju se Alan FitzWalter i lord High Steward of Scotland. 1187. godine William the Lion3 im je dao poveće parče Cluter-a na južnoj obali reke Dee. Walter Bisset im je 1221. i 1236. pomogap da uspostave štab u Škotskoj. Vrlo brzo Vitezovi Templari su podigli kapelu pod nazivom Mary the Mother of Christ.

Kao što se može videti, Vitezovi Templari su u svoje vreme žarili i palili Evropom. Skoro da nije bilo vladara koji nije imao dugova kod njih. Današnjim jezikom rečeno, Vitezovi Templari su bili vrlo popularni. Ne samo da su se borili za hrišćansku stvar, već su finansijski pomagali plemiće. Međutim, mnogo povlastica i ovlašćenja su mač sa dve oštrice. U nemogućnosti da vrate pozajmljeno, vlastela na čelu sa samim papom je pokrenula hajku protiv Vitezova Templara… ali o tome u nekom narednom blogu.

 

1 – Dvorac Baynard je jedan od 25 „zaštitnika“ grada Londona.  U ono vreme, nalazio se u samom srcu Londona.

castle_baynard

2 – Ovo je primer “okrugle crkve”:

3 – William I je bio kralj Škotske od 1165. do 1214.

william_the_lion

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Red Vitezova Templara – osnivanje i uspon 2.

 1. trener says:

  Filip “Lepi” im je došao glave. Iscrpan tekst , zanimljiv

  Nadam se da ćeš u nastavku,napisati nešto i o Ričardu i njegovom čudnom “prijateljstvu” sa Saladinom , koji je potukao Templare u bici za Jerusalim .

  • DrWho says:

   Kako bih mogao da presko;im Lavlje srce i Saladina? Nikako! 8)
   Bice o svemu: i o legendama i o tajnim ritualima i o Filipu i o Saladinu i o bitkama… Resio sam da krenem redom, polako, studiozno, pa cu videti gde cu da stignem. Sad pripremam naredni tekst, bice gotov za koji dan.

 2. gedza shumadinac says:

  Ја сам ти прочито обе приче о овим некрстима. И могу да ти кажем да ја у све то не верујем и да је све то лоша работа, а ти како оћеш.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s