MUKE PO MS SQL 2008 EXPRESS-u

        Svako ko se bavi programiranjem se bar jednom susreo sa sindromom malog iz komšiluka koji razbija WoW i, posledično, se do j**a razume u kompjuktore. Naravno, argumentovano objašnjenje naručiocu posla nije ništa značilo. Mali iz komšiluka je rekao da je MS SQL 2008 Express nešto najbolje što postoji u svetu baza podataka i da mu baš to treba kao i da program mora biti urađen u C Sharp-u i tako je moralo biti.Pojašnjavanje toga da SQL Express nema ništa da ponudi (u njegovom slučaju) u odnosu na neke druge RDBMS-ove nije naišlo na razumevanje. Ista stvar je bila i sa C Sharp-om. Još uvek mi je toplo oko srca kada mi padne na pamet kako to radi kompu sa 512 MB RAM-a i Athlonom 2200. No, to je za neku drugu priču. Ono šta hoću ovde da napišem je procedura za konfigurisanje SQL Express 2008 za prihvatanje TCP/IP konekcija. Još uvek mi nije jasno zašto su to toliko zakomplikovali. Paranoja oko bezbednosti? Psihološke posledice 9/11? Ko će ga znati…

 

1. Morate ispuniti sve preduslove da instalirate MSSQL 2008 Express. To podrazumeva .NET 3.5 SP1, Windows PowerShell 1.0 i Windows Installer 4.5 ukoliko koristite XP SP3 (koji je, ujedno, i minimum na kojem možete da instalirate MSSQL 2008 Express).

2.Instalirajte MSSQL 2008 Express. Prihvatite sve predefinisane vrednosti. Samo obratite pažnju da je čekiran Mixed Mode u Database Engine Configuration.

3. Po završetku instalacije otvorite SQL Server Configuration Manager. Programs – Microsoft SQL Server 2008 – Configuration Tools – SQL Server Configuration Manager.

4. Kliknite na strelicu pored SQL Server Network Configuration i izaberite Protocols for SQLEXPRESS.

5. Desni klik na TCP/IP i izaberite Enabled.

6. Kliknite na SQL Server Services i na desnoj strani kliknite desnim dugmetom na SQL Server (EXPRESS)i izaberite restart. Neophodno je restartovati server da bi prihvatio izmene.

7. Klinite desnim tasterom miša na SQL Server Browser i izaberite Start (ukoliko već nije stratovano).

8. Otvorite SQL Server Management Studio kao Administrator (važi za Vistu i Windows 7. U XP nema tih problema). Ukoliko nemate SQL Server Management Studio skinite ga sa Microsoft-ovog sajta. Besplatan je. Kada budete instalirali SQL Server Management Studio dobićete prozore kao kod instalacije SQL Server 2008 Express. Nemojte da birate nikakav update, upgrade ili slično već izaberite novu instalaciju (znam, znam, zvuči čudno). U jednom trenutku će vas instaler pitati šta želite da dodate instalaciji i vi izaberite SQL Server Management Studio.

9.Desni klik na Security nod u Object Exporeru i izaberite New – Login. Otvoriće se prozor za unos parametara za logovanje. Izaberite SQL Server autenthication i popunite tražene podatke.

 

 

10. Na kraju konfigurišite Firewall ukoliko je aktivan (ili ruter) da bi konekcije sa drugih kompjutera mogle da prođu.(port 1433)

To bi ukratko bilo to. Čuo sam za neke slučajeve kada je bilo potrebno uneti IP adresu kompjutera na kojem je instaliran MSSQL 2008 Express u IP2 sekciju u okviru TCP/IP u SQL Server Configuration Manager, ali ja nisam imao tih problema.


 

Advertisements

3 thoughts on “MUKE PO MS SQL 2008 EXPRESS-u

  1. DrWho says:

    Vidim da cu imati ovde koga da pitam za stvqari koje mi nisu jasne sto se kompjutera tice. Nije da sam nepismen, ali vidim da si kompjuterski pismeniji od mene. :mrgreen: Da budem iskren, nista te nisam razumeo, ali cenim da ces mi pomoci ako mi pomoc bude bila potrebna. 😈 Hvala unapred!

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s